Četvrt veka od zločina u kafiću “Panda”

14. December 2023.
Iako se u četvrtaka 14. decembra navršilo 25 godina od ubistva šestorice dečaka u pećkom kafiću "Panda", državni organi još uvek nisu otkrili ko je naredio, organizovao i počinio taj zločin.
kafic-panda-pec-n1-27205
Nekadašnji kafić "Panda". Foto: N1

Naime pre četvrt veka, 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića “Panda”, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18).

Ljubomir Ristić otac stradalog Svetislava rekao je danas agenciji Beta da istraga koja se vodi u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu već godinama tapka u mestu, jer tužilaštvo neće da sprovede određene istražne radnje.

“Tužilaštvo ne radi ono što bi trebalo da radi. Tužilaštvo se komotno ponaša, a koji su razlozi po sredi to samo oni znaju. Zahtevali smo da se saslušaju bivši i sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ali niko od njih do sada nije dobio poziv iz tužilaštva”, rekao je Ristić.

Na pitanje zbog čega su tražili da se sasluša Nikolić, Ristić je rekao da je bivši predsednik Srbije rekao roditeljima ubijenih dečaka da je upućen u predmet i da će svi učesnici u tom zločini biti izvedeni pred lice pravde.

Roditelji i njihov pravni zastupnik advokat Ivan Ninić zatražili su 10. avgusta ove godine da tužilaštvo sasluša i Aleksandra Vučića povodom izjava o masakru u “Pandi” koje je on od 2013. do 2018. godine u nekoliko navrata davao medijima, tvrdeći da taj zločin nisu počinili Albanci i da “gotovo sve zna” o tome šta se dogodilo te kobne noći u kafiću.

Komentarišući to što predsednik Vučić nije primio na razgovor roditelje stradalih u “Pandi”, iako je to u nekoliko navrata obećao pre godinu dana, Ristić je rekao da se Vučić poigrava sa bolom porodica.

“Tim svojim izjavama Vučić nas vraća na 14. decembar i povređuje našu bol. Zbog čega se Vučić tako ponaša, nikom od nas nije jasno”, naglasio je on.

Ponovio je da roditelji smatraju da se radi o državnom teroru par ekselans.

Ristić kaže da bi tužilaštvo moralo i da otkrije zbog čega je Državna bezbednost samo nekoliko dana nakon zločina uhapsila grupu Albanaca koja, kako je kasnije utvrđeno, nije imala nikakve veze sa ubistvom u “Pandi”. Na kraju ta grupa je puštene usled nedostatka dokaza.

“To što je tada uradila Državna bezbednost imalo je za cilj zamajavanje javnosti i skretanje istrage na suprotnu i pogrešnu stranu”, ocenio je Ristić.

Potpredsednik Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo i Metohiju Nikola Šainović je tada saopštio da je slučaj “Panda” rešen.

Bivši načelnik pećkog SUP-a Boro Vlahović izjavio je ranije medijima da je kriminalistička policija morala da prekine istragu u slučaju “Panda” onog trenutka kada je Državna bezbednost za taj masakr osumnjičila grupu Albanaca iz naselja Kapešnica.

Istraga o masakru u kafiću “Panda” pokrenuta je tek u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Do sada je saslušano oko 40 svedoka, ali optužnica nije podignuta.

Izvor: Beta

Click