Čomić: Opet bih postupila isto, mnogi će se obradovati da me vide van DS

11. February 2020.
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da se ne oseća odgovornom za "narušavanje" kampanje bojkota i stabilnosti DS, te da je odluka o ulasku u parlament kako bi obrazlagala predlog zakona koji je podnela, etičke prirode koju je svesno donela.

“Snosim odgovornost svojih etičkih odluka i da mogu da biram ponovo, opet bih postupila isto”, istakla je Čomić za TV N1.

Komentarišući mogućnost da gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, udruženi sa delom opozicije oko ideje bojkota izbora na svim nivoima, izađu na lokalne izbore, Čomić je rekla da potpuno razume njihovu etičku dilemu.

Čomić je kazala da joj je stalo i do njenog predloga zakona da na izbornim listama mora biti 40 odsto žena, koji je usvojen u Skupštini Srbije, ali i do članstva u DS.

“Da se iskoristi mogućnost, ako sam ja opozicija koja je u pravu, da li pred sobom imamo vlast koja je spremna da bude odgovorna. To je prvo pravilo opozicije i vlasti”, rekla je Čomić.

Dodala je da kad je predlog zakona stavljen na dnevni red “onda više ne razmišljate da li ćete snositi posledice zato što morate da branite svoj predlog zakona”.

“Kada imate pred sobom mogućnost da kažete ako već menjate izborne zakone, evo ja imam dva predloga zakona. Na njima je odgovornost bila da odluče”, kazala je ona.

Rekla je da ono što je bitno jeste da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora najmanje 100 žena biti u Skupštini Srbije i 40 odsto u svim lokalnim samoupravama.

“To je promena društvenog modela namenjenog ženama”, poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ostati članica DS, Čomić je rekla da “nema nikakvih očekivanja”.

“Kada donosite takvu političku i emocionalnu odluku, kada imate stav da ste spremni da snosite posledice, onda nemate nikakva očekivanja kakve god posledice da budu. To je etika odgovornosti”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, mnogi će se obradovati da je vide van Demokratske stranke.

“Zato što nerviram ljude. Ja sam osoba koja je dosadna za medije, ja sam neko ko je sklon činjenicama, vladavini prava, proverljivim stvarima, pravilima, propisima, dijalogu sa svakim, sa crnim đavolom… To ljudi ne vole, to je malo remetilački faktor”, rekla je ona.

Osnovna ideja DS, istakla je ona, jeste da gradite vladavinu prava, “da bi je bilo mora da bude dijaloga, da biste učestvovali u dijalogu morate biti spremni da sednete za sto sa nekim koga ne možete očima da vidite”.

Click