Broj stanovnika u Egiptu dostigao 100 miliona

11. February 2020.
Broj stanovnika u Egiptu dostigao je 100 miliona, javila je danas zvanična statistička agencija, ukazujući na veliki problem za već preopterećenu zemlju sa ograničenim resursima.
Egypt Population
Boulaq El Dakrou. Foto: Beta/AP Photo/Nariman El-Mofty/Arhiva

Ova cifra pokazuje da je broj stanovnika porastao za sedam miliona od poslednjeg popisa 2017. godine.

Broj stanovnika Egipta utrostručio se od 1960. godine, a godišnja stopa rasta je bila na vrhuncu 1987, sa gotovo 2,8 odsto.

Zemlja pokušava da se izbori sa skokom stope rađanja i, kako je Svetska banka zove, sa “pretećom ekspanzijom mladih”. Egipatska agencija za statistiku procenjuje da mladi između 18 i 29 godina predstavljaju jednu petinu stanovništva.

Većina stanovnika je koncentrisana u urbanim zonama blizu Nila. U glavnom gradu Kairu i susednoj provinciji Gizi, živi ukupno 19 miliona ljudi, prema danas objavljenim podacima.

Dostizanje praga od 100 miliona stanovnika smatra se alarmom za dalje ekonomske teškoće.

“Problemi izazvani povećanjem broja stanovnika su među najvećim izazovima sa kojima se suočava država”, rekao je Hala el Said, ministar za planiranje i ekonomski razvoj.

Egipat, najmnogoljudnija arapska zemlja, trudi se da zustavi rast stope rađanja, oko dva miliona godišnje, jer povećava ekonomsko nezadovoljstvo u zemlji u kojoj jedna trećina ljudi živi u siromaštvu.

Click