Boris Milošević: Došao sam da se poklonim vukovarskim žrtvama

18. November 2021.
Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izjavio je danas u Vukovaru, na okupljanju povodom 30. godišnjice stradanja tog grada, da je došao da se pokloni žrtvama i iskaže im poštovanje.
DAN SECANJA NA ZRTVU VUKOVARA
Boris Milošević, potpređednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja u Vukovaru na obeležvanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2021. pod nazivom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta" . Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK

“Danas sam došao da se poklonim žrtavama i iskažem poštovanje. Nadam se i želim da danas Vukovar bude grad pijeteta, a sutra grad radosti i veselja, ljubavi svih stanovnika koji žive u Vukovaru i vole svoj grad”, rekao je Milošević koji je zajedno s državnim vrhom bio u Koloni sećanja, prenela je N1 televizija.

On je istakao da je njegov dolazak u Vukovar na 30. godišnjicu stradanja tog grada “korak prema tome da se podele prevladaju”.

“Mi ćemo uvek biti spremni na korak više, da prevladamo podele, da Srbi i Hrvati žive bolje”, rekao je Milošević.

On je dodao da ne smatra da predsednik SDSS Milorad Pupovac mora da bude u Koloni sećanja rekavšvi da je bio nekoliko puta.

Upitan mogu li deca srpske i hrvatske nacionalnosti da ne budu odvojena u školama i vrtićima, Milošević je odgovorio da treba “poslušati roditelje i struku i videti šta je najbolje”.

“Mi kao politika ne smemo takve stvari lomiti preko kolena, nego pružiti ruku pomoći. Stanje nije idealno, ali nije ni tako crno kako se nekad prikazuje”, ocenio je potpredsednik Vlade.

Predstavnici srpskih organizacija pre dva dana su u Vukovaru položili venac u Dunav i kod spomen obeležja na mestu masovne grobnice na Ovčari, i time odali počast svim poginulima i nestalima u Vukovaru 1991.

U delegaciji je, uz Pupovca i Miloševića, bio i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić.

Komemorativni skupo ispred vukovarske bolnice organizovan je jutros povodom 30. godišnjice stradanja tog grada, na dan kada su posle tromesečne opsade u taj gotovo razrušen grad ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Na Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991, u Vukovaru je danas kompletan državni vrh na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, ministri, predstavnici političkih stranaka, kao i predstavnici udruženja ratnih veterana, porodica stradalih.

Posle komemorativnog skupa, vukovarskim ulicama je prošla Kolona sećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gde državne i druge delegacije polažu vence.

Prema novinarskim procenama, u njoj je nekoliko desetina hiljada gradjana koji su došli uprkos preporukama vlasti da zbog epidemiološke situaciju ostanu kod kuće.

Od prošle godine, 18. novembar ustanovljen je Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, i neradni je dan.

Click