Beriša: Vazdušna linija Priština Beograd korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje

22. January 2020.
Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša je ocenio da je sporazum koji je juče postignut u Berlinu o uspostavljanju vazdušne linije Priština Beograd kada je u pitanju kosovska strana zavisiti od sporazuma koji će kosovske vlasti sklopiti sa NATO u okviru normalizacije kosovskog vazdušnog prostora i ostvarivanja svih uslova za njeno normalno funkcionisanje.
Prishtina_International_Airport__Adem_Jashari__Limak_Kosovo
Aerodrom „Adem Jašari“ u Prištini. Foto: PIA "Adem Jashari" Limak Kosova / CC 4.0

Prema njemu na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma iz 1999. godine, odgovornost za vazdušni prostor Kosova preuzeo je NATO, odnosno Kfor.

“Kosovske vlasti blisko sarađuju sa zvaničnicima Kfora u smislu koordinacije i odobravanja letova koji se odvijaju u vazdušnom prostoru Kosova. U okviru normalizacije vazdušnog prostora Kosova, nadležnosti će biti prenete lokalnim vlastima, odnosno Upravi za civilno vazduhoplovstvo i Agenciji za kontrolu leta Republike Kosovo”, kazao je Beriša u intervju za Dojče Vele.

Po Berišinim rečima i Kosovo i Srbija su potpisnice Sporazuma o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru koji omogućava avio-prevoz u svim zemljama Evropske unije, kao i zemljama-partnerima, odnosno zemljama Zapadnog Balkana.

“Tržište za vazdušni saobraćaj je dakle slobodno, nije ograničeno, ali je potrebno da države daju odobrenje aviokompaniji za saobraćaj u njenom vazdušnom prostoru. Dozvola za let može se izdati samo nakon što se prihvati proces normalizacije kosovskog vazdušnog prostora koji sada kontroliše NATO”, kaže on.

Beriša ističe da su kosovski organi u stalnom kontaktu s predstavnicima NATO u vezi sa tim procesom i da čine sve da se što pre, nakon ispunjavanja svih potrebnih procedura i pribavljanja licenci i dozvola počne sa realizacijom letova na relaciji Priština Beograd.

Ovo prema njemu takođe znači i uklanjanje blokada vazdušnog prostora Kosova koja postoji od 1999. godine i ističe da je to veoma pozitivan korak u cilju potpune normalizacije vazdušnog prostora Kosova kroz otvaranje novih koridora ka drugim zemljama.

Click