Otpust Ninoslava Jovanovića sproveden po zakonu

28. December 2019.
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Nišu postupio u skladu sa zakonom 8. januara 2018. godine, prilikom otpuštanja Ninoslava Jovanovića za kojim se traga zbog sumnje da je oteo 12-godišnju devojčicu.
POLICIJA I ZANDARMERIJA TRAZE OPTUZENOG ZA OTMICU DEVOJCICE
Policija i jedinice Žandarmerije pretražuju selo Oračac kraj Knjaževca. Foto: BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Povodom postupka kontrole rada te Uprave, koji je pokrenuo zaštitnik građana, saopšteno je da je KPZ u Nišu 10. januara 2018, u skladu sa zakonom obavestio Osnovni sud, Policijsku upravu i sudiju za izvršenje Višeg suda u Nišu da je Jovanović pušten iz zatvora 8. januara 2018. godine, pošto mu je u kaznu bilo uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Ninoslavu Jovanoviću određen je pritvor 8. jula 2005. godine kada je bio osumnjičen za obljubu ili protivprirodni blud sa detetom koje nije navršilo 14 godina, i on je presudom Vrhovnog suda Srbije osuđen na 12 godina i šest meseci zatvora i sproveden na izdržavanje kazne. U pritvoru je bio 13 meseci i 20 dana.

U slučaju kada se pritvorenik pušta na slobodu okružni zatvori i kazneno popravni zavodi nisu u obavezi da o tome obaveštavaju policijske uprave, navedeno je u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Ninoslav Jovanović je bio u pritvoru i u Okružnom zatvoru u Beogradu pet meseci, počev od 14. oktobra 2018, zbog sumnje da je zloupotrebio računarske mreže za krivična dela protiv polne slobode prema maloletnoj osobi i proganjanje. Viši sud je 18. marta 2019. godine ukinuo pritvor i Jovanović je pušten na slobodu.

Click