Apel za odbranu demokratije: Pandemija ugrožava slobode

26. June 2020.
Više od 500 političkih i civilnih lidera, nobelovaca i prodemokratskih organizacija potpisalo je peticiju za odbranu demokratije, upozoravajući da su slobode ugrožene jer vlade koriste krizu da ojačaju vlast.
02e9d51a.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

U “Apelu za odbranu demokratije” kome se pridružio i Evropski fond za razvoj demokratije navodi se da pandemija korona virusa predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji i da su mnoge vlade širom sveta uvele vanredne mere koje ograničavaju ljudska prava i pojačavaju državni nadzor, često zanemarujući zakonska ograničenja i vremenski okvire za vraćanje ustavnom poretku.
Otvoreno pismo inicirali su Medjunarodna organizacija IDEA sa sedištem u Stokholmu i Nacionalni fond za demokratiju sa sedištem u Vašingtonu, a podržale su ga 73 prodemokratske institucije, kao i politički i gradjanski lideri širom sveta, uključujući 13 dobitnika Nobelove nagrade i 62 bivša šefa država i vlada.
To pismo ima za cilj podizanje svesti i mobilizaciju gradjana i kreatora politike da zaštite demokratije – priznajući da je to najefikasniji sistem za rešavanje globalnih kriza uz istovremeno zaštitu prava svih gradjana, posebno manjina i ranjivih grupa.

“Pandemija predstavlja ogroman globalni izazov demokratiji. Autoritarni lideri širom sveta vide krizu kovid-19 kao novo političko bojno polje u borbi za stigmatizaciju demokratije”, navodi se u pismu.

“Demokratija je ugrožena i ljudi koji se brinu za nju moraju da pokažu volju, disciplinu i solidarnost kako bi je odbranili. U pitanju su sloboda, zdravlje i dostojanstvo svih ljudi”.

I dok ne iznenadjuje da autoritarni režimi koriste krizu da ojačaju vlast, i neke demokratije su takodje uvele vanredna ovlašćenja bez neophodnih zaštitnih mera koje bi obezbedile njihovo povlačenje, navodi se u pismu.

“Ova demonstracija globalne solidarnosti bez presedana znak je da je demokratija, iako je ugrožena, takodje otporna”, rekao je Karl Geršman, predsednik Nacionalnog fonda za demokratiju i jedan od potpisnika peticije.

U peticiji se navodi da su pandemija i globalni pokret za rasnu jednakost pokazali da je demokratija važnija nego ikad.

Demokratija omogućava mobilizaciju civilnog društva, suočavanje sa nejednakostima, otvorenu raspravu o pitanjima politike, slobodan protok informacija i odgovornost vlada prema gradjanima – što su osnovni alati za uspešno suočavanje sa trenutnim vanrednim situacijama u zdravstvu i njihovim posledicama.

“Sada je vreme kada se svi moramo založiti za demokratiju. Moramo svima jasno da kažemo o čemu se radi i da nećemo dozvoliti da lideri sa autoritarnim tendencijama koriste ovu ili drugu krizu da povećaju svoju moć i smanje naša prava. Moramo da branimo demokratiju – bilo u glasačkoj kutiji, u medijima ili na ulicama”, rekao je Kevin Kasas-Zamora, generalni sekretar Medjunarodne agencije IDEA.
Izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju Jirži Pomianovski rekao je da je “Kovid-19 i pretnja i prilika za demokratiju i demokratske tranzicije”.

Click