Američki diplomata impresioniran beloruskom opozicionarkom

24. August 2020.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Stiven Bigan sastao se dans u Vilnjusu u Litvaniji sa šeficom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom, ocenjujući da je ona "vrlo impresivna".
ebdc32c0.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Imao sam priliku da se sastanem gospodjom Tihanovskajom. Ona je vrlo impresivna osoba i mogu da vidim zašto je tako popularna u svojoj zemlji. Cilj sastanka je bio da slušam i čujem šta beloruski narod misli i šta radi da bi došao do prava na samoopredeljenje”, rekao je Bigan.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa litvanskim ministrom spoljnih poslova Linasom Likevesijusom, rekao da SAD smatraju da postoji rešenje koje može biti prihvatljivo za sve ali je dodao da “SAD ne mogu i neće rešavati o toku dogadjaja u Belorusiji”.

“To je pravo beloruskog naroda”, rekao je on.

Tihanovskaja, početnik u politici, pobegla je u susednu Litvaniju posle spornih predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta kada se kandidovala protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Od izbora, u Belorusiji se na masovnim demonstracijama traži odlazak predsednika Lukašenka koji je na vlasti 26 godina.

Tihanovskaja je zahvalila SAD-u na podršci i rekla da je spremna da reši krizu dijalogom.

“Uvek govorimo da smo spremni da razgovaramo i privrženi smo mirnom rešenju. Otvoreni smo za posredovanje medjunarodnih organizacija za olakšanje dijaloga”, rekla je ona, navodi se u saopštenju izdatom posle susreta sa visokim američkim diplomatom.

Ona je dodala da pored toga opozicija traži nepristrasnu istragu o zločinima koje su beloruske vlasti počinile protiv naroda.

Pomoćnik američkog državnog sekretara posle Litvanije ide u Rusiju i u Ukrajinu a u četvrtak će u Beču razgovarati sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

SAD i EU osudile su postizbornu represiju u Belorusiji, a Brisel priprema sankcije.

Rusija je dugogodišnji saveznik Aleksandra Lukašenka i izrazila mu je podršku.

Click