Advokat: Informacija o pasošu za Kuraka je iz diplomatskih izvora, a šta je MUP uradio da ga nađe

9. September 2020.
Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice novinara Slavka Ćuruvije, ubijenog 1999. godine u Beogradu, izjavio je danas da iz diplomatskih izvora potiče informacija koju je saopštio o tome da je Miroslavu Kuraku, optuženom da je bio neposredni izvršilac ubistva, produžen pasoš Srbije.

“Moja informacija je iz diplomatskih izvora, nisam je izmislio”, rekao je Ružić za agenciju Beta.

On je tako odgovorio na reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da to nije tačno, koje je usledilo povodom njegove jučerašnje izjave za RTS.

Ružić je, odgovarajući MUP-u, postavio kontrapitanje: “Šta je MUP do sada preduzeo na lociranju i hapšenju Kuraka”.

Gostujući u jučerašnjoj emisiji RTS, Ružić je rekao i da to što je Kuraku produžen pasoš znači da je “pod zaštitom”.

Državni sekretar MUP  Milisav Miličković je danas rekao da je “maliciozna” izjava Ružića da je pasoš Kuraku produžen tokom postupka koji se vodi protiv njega.

“Kuraku je pasoš izdat 2011. godine i nikakvo produženje njegove putne isprave od tada nije uradjeno, pošto je ovaj dokument, koji mu je izdat u vreme prethodne vlasti, i dalje važeći. Ako imamo u vidu činjenicu da je optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta juna 2014. godine, a da je sudjenje počelo godinu dana kasnije, onda je više nego jasno da su tvrdnje advokata Ružića neistinite”, rekao je Miličković.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, u istoj emisiji RTS-a je rekao da je iz svih komunikacija koje je imao, zaključio da za Kurakom nije bilo “ciljane potrage”, a “svi znamo otprilike gde se on nalazi, znaju i organi”.

Iz optužnice i medija potiču saznanja da je Kurak koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, otišao u Afriku, gde se, kako se pisalo, “posvetio organizovanju lova na krupnu divljač”.

Click