Avgustovski monitoring, izveštaj ANEM-a

22. September 2023.
Avgustovski monitoring, izveštaj ANEM-a svedoči o brojnim događanjima na ovdašnjoj medijskoj sceni tokom leta kada se većina aktivnosti usporava ili prekida zbog letnjih odmora.
anem-logo

Izvor: Saopštenje za javnost Asocijacije nezavisnih elektronskih medija

U domenu slobode izražavanja, stručni monitoring tim iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić” je u saradnji sa ANEM-om detaljno analizirao nepoštovanja Kodeksa novinara Srbije i to povodom načina medijskog izveštavanja o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, u vezi sa kojim su roditelji ubijene dece uputili apel medijima. 

U izveštaju su detaljno analizirani slučajevi Vojina Radovanovića, novinara dnevnog lista Danas; Srđana Nonića, građanskog aktiviste i glavnog i odgovornog urednika portala Niška inicijativa; Dragane Jovičić Bujak, novinarke informativnog portala BAP vesti; Olivere Vladković, vlasnice OK radija, i Svetlane Ivanov, zaposlene u istom radiju. Monitoring se bavi i slučajevima targetiranja novinara N1 i Nova kao i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Monitoring procesa usvajanja novih zakona fokusira se na fazu uobličavanja nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima pred njihov ulazak u javnu raspravu koja je započela 7. septembra. Monitoring izveštaj obrađuje sporne delove nacrta i predviđa potencijalne negativne posledice predloženih zakonskih rešenja na koje ukazuju medijske asocijacije i novinarska udruženja. 

U domenu implementacija postojećih propisa, avgustovski monitoring se foksuira na  rezultate raspodele 310 mliona dinara u okviru devet konkursa koje je raspisalo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija radi zaštite i promocije zakonom definisanog javnog interesa. Unutar ovog poglavlja, monitoring se bavi zahtevom Udruženja novinara Srbije koje je od resornog ministarstva zahtevalo uvid u profesionalne biografije osoba koje su se prijavile za članove komisija za ocenjivanje medijskih projekata na ovogodišnjim konkursima. 

Avgustovski medijski monitoring ANEM-a, koji je objavljen uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, detaljno se bavi SLAPP tužbama usmerenih prema novinarima i medijima. Prema novom izveštaj Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE),  Srbija se nalazi na desetom mestu u Evropi po broju podnetih SLAPP tužbi. U ovom delu monitoringa, analizirana je prvostepena presuda u sporu koji je pred Višim sudom u Beogradu protiv redakcije KRIK-a i njegovog glavnog urednika Stevana Dojčinovića vodio Predrag Koluvija, gde je sud zauzeo stav da je povređena tužiočeva pretpostavka nevinosti. Protiv navedene presude tuženi su izjavili žalbu, a prema oceni medijskih udruženja, Koluvijine tužbe predstavljaju pritisak na novinare da prestanu da se bave slučajem „Jovanjica”, jednim od najvećih i najznačajnijih suđenja u zemlji. 

Navodi se i  presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom se delimično usvaja tužbeni zahtev tužioca Igora Novovića, bivšeg zamenika gradonačelnika Novog Pazara i funkcionera Srpske napredne strane (SNS), u postupku koji se vodio protiv Ishaka Slezovića, direktora radija Sto Plus, urednika Nikole Kočovića i agencije Beta. Tema spornog članka bila je smrt Novopazarca do koje je došlo nakon tuče sa taksistom. Zbog istog teksta Novović je paralelno sa parničnim inicirao i krivični postupak protiv Kočovića za krivično delo Uvreda, ali je Osnovni sud, nakon skoro četiri godine suđenja i promene troje sudija, novinara oslobodio optužbi. Beta je najavila da će podneti reviziju Vrhovnom sudu.

Click