Viktor Ivančić: Sa vlasti treba maknuti ovu stoku što godinama vlada, nacionalizam tu postaje način života

10. Januar 2020.
Viktor Ivančić, suosnivač i glavni urednik Feral Tribunea, list u kojem je uspio formirati vlastiti autorski profil „Bilježnica Robija K“, na upečatljiv način sadržajno pokriva društvene kritike kao i književne artikulacije na orginalan način.
ViktorIvancic
Foto: Štefica Galić

Izvor: portal BUKA

U novom izdanju emisije U kontru sa Draganom Markovinom otkriva kako je dokumentarni serijal kao i njegov svojevremeni izbor donekle promijenio stav da izdaje knjige samo u fabrici knjiga u Beogradu.

Jugoslovenski prostor još uvijek doživljava kao jedinstven. Da li je to ostala samo priča neke intelekutalne elite ili je to i dalje nekako društveno prisutno, mišljenja je da se mnogo toga u toj oblasti promijenilo.

“Ja pripadam tom jugoslavenskom prostoru, ne znam zašto bi mi te mistične tvorevine smetale, kao što su te nacionalne države sa svojim više manje komičnim graničnim prelazima, carinama, zašto bi me u tome poljulalo“, priča nam Ivančić za O Kanal.

Ističe kako ne može negirati da se u tim državama i prostorima ne događa neka vrsta kulturnog zločina koji je pritom organiziran.

„Mi u Hrvatskoj ne možemo kupiti ni u jednoj knjižari jednu knjigu koja je štampana u Srbiji. Bio to Umberto Eco ili Svetislav Basara što je potpuno idiotsko.“

U današnjim okolnostima kad ne postoje carine na knjige, kad nema institucionalnih prepreka, koje bi bile kao vidljive, kaže da to ne bi trebalo predstavljati problem u sadašnjosti.

“To tzv. kapitalističko tržište zapravo preuzima ideologiju nacionalističke države. Sve se to dešava u nekom kulturnom zločinu. Mi nemamo dodira sa piscima iz Bosne i Hercegovine, iz Crne Gore, iz Srbije, potpuno svjesno i potpuno neobjašnjivo sa aspekta tržišnog kapitalizma. Ako zastupate model tržišnog kapitalizma kojeg ja ne zastupam, njihovim jezikom, onda bi bilo logično da imate tržište od 20 miliona ljudi, a ne tržište od 4 miliona ljudi. To insistiranje na našim kulturnim razlikama, na našim tobože potpuno nerazumljivim jezicima, to su komične stvari koje su ciljano napravljene i to je šteta koja je počinjena“, poručio je.

Da li je Bosna i Hercegovina zapravo ključ za nadilaženje svega lošeg što se dogodilo u posljednjim ratovima i da li je moguće da se ovolika količina destrukcije prevaziđe, smatra da je to itekako moguće.

“Ja znam da je to moguće. Mi moramo maknuti sa vlasti u svim zemljama ovu stoku koja vlada godinama, tu je nacionalizam svih strana trijumfirao toliko da je postao način života“, samo je dio odgovora koji je Ivančić dao u razgovoru sa Draganom Markovinom.

Tekst je prenet sa portala BUKA.