“Sevap i merak” za najstarije u Vranju

10. October 2022.
Da je zadovoljstvo činiti dobro ili "sevap je merak", kako su nazvale akciju, podsećaju nas Vranjanke iz Ženskog solidarnog fronta.
Untitled-2

“Pokažimo starijima da nisu sami” – sa tom idejom su inicirale humanitarnu aktivnost i odmah krenule u akciju. U tri marketa u Vranju postavljene su kutije za doniranje dugotrajne hrane, odazivaju se i članovi različitih udruženja i pojedinci.

“U duši čoveka je da bude humanista pre svega, a posle sve ostalo, tako da kad god se objavi na društvenim mrežama i u toj našoj viber grupi Ženskog solidarnog fronta ja se odazovem pozivu. Ovo je bila prilika da pomognemo našim starijima, da pokažemo da nisu sami”, ističe Nela Cvetković, iz Ženskog solidarnog fronta u Vranju.

“Srpski filantropski forum je sa Koalicijom za dobročinstvo i ove godine odlučio da prikupljamo hranu. Prošle godine smo 70 tona hrane prikupili i podelili na teritoriji cele zemlje sa partnerskim organizacijama, kao što se ove godine pojavila partnerska organizacija u Vranju sa akcijom “Sevap je merak” i to je prava građanska akcija”, kaže Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Ženski solidarni front je neformalna grupa osnovana pre tri godine u Vranju, prve aktivnosti realizovale su na početku pandemije. Pomogle su deci i porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana, a sada su u fokusu stariji sugrađani.

“To su ljudi stariji od 65 godina, koji žive sa minimalnim primanjima ili bez njih, i koji su možda sami, bez porodice, bolesni, siromašni, prepušteni sami sebi. Jednom rečju, zaboravljeni od strane i svojih najbližih možda i od zajednice”, objašnjava Milica Anđelković Jovanović, iz Ženskog solidarnog fronta u Vranju.

Akcija je počela 20. avgusta, a završava se 9. oktobra kada je Nacionalni dan davanja. Posle toga će obilaziti sugrađane i nositi im pakete sa hranom.

Autor: Danica Mirić

Video prenet sa portala RTS.

Click