Pamtimo Frotingama

1. June 2022.
Amerikanac Džon Frotingam bio je najveći srpski dobrotvor i nacionalni heroj Srbije koji je obeležio početak dvadesetog veka u Kraljevini Srbiji, Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji.
Frotingam u zapecku 1

Njegov humanitarni rad i pomoć koju je pružio u sudbonosnim trenucima po opstanak Srbije i srpskog naroda, svrstavaju ga u najznačajnije ličnosti. Njegov život i višedecenijski rad u Srbiji i Makedoniji, ostavili su vidan trag na svim poljima u stvaranju i razvoju nove države posle završetka Prvog svetskog rata.

Džon Frotingam rođen je u Bruklinu (Njujork) 1878. godine u staroj puritanskoj porodici koja se posle progona engleskih hodočasnika početkom 17. veka doselila u Novu Englesku. Poticao je iz veoma bogate i ugledne porodice, njegov deda i pradeda, kao i Džon Frotingam, diplomirali su na Harvardu.

Kada se u Americi nije znalo za porodice Rokfeler, Karnegi, Ruzvelt, Morgan… koje su postale poznate po bogatstvu u 18. i 19. veku, znalo se za jednu od najvećih i najpoznatijih američkih građanskih porodica u 17. veku koja se isticala na humanitarnom, umetničkom planu i bankarstvu.

Click