Novi izgled keja na Vlasini – mural posvećen Van Gogu, putokazi i klupice za meštane

27. October 2020.
Kako bi uredili svoje mesto, udruženje “Vlasinska vila” pokrenulo je akciju sređivanja keja na Vlasini. Tako ovo omiljeno šetalište Vlasotinčana odnedavno krasi mural posvećen godišnjici smrti Van Goga, a napravljen je i putokaz za neke od najpoznatijih lokacija u opštini, i postavljene klupice na šetalištu. Do sredine novembra aktivisti planiraju i postavljanje nekoliko korpi za otpatke na šetalištu kraj Vlasine.
IMG_7513
Foto: MRCN

Udruženje “Vlasinska vila” postoji od 2017. godine, a formirano je spontano,  organizovanjem jedne humanitarne akcije. Iako udruženje broji tek šest-sedam stalnih članova, do sada su organizovali blizu 40 akcija u Vlasotincu,navodi Tatjana Ilić iz ovog udruženja.

“Bilo je tu akcija koje su se ticale humanitarnog rada, iz oblasti organizovanja kulturnih dešavanja i događaja, uređenja životne sredine i svog okruženja i iz oblasti preventive. Naše akcije su do sada imale dobar odaziv građana, uglavnom školske dece i omladine, na šta smo veoma ponosni”, dodaje Ilićeva.

Mural na vlasotinačkom keju, nazvan simbolično “Zvezdana noć nad Vlasinom”, brzo je postao omiljen među meštanima, ali Ilićeva navodi da akciju uređivanja keja sprovode i zbog turista koji dolaze u Vlasotince. Zato su napravili i putokaz na početku šetališta kraj Vlasine, sa četiri oznake koje pokazuju u pravcu Nešićevog keja, Starog groblja, plaže Maričkino i Staze Zdravlja.

“Preko leta Vlasotince je vrlo frekventno mesto, pogotovo deo oko keja, šetališta i plaže tako da smo želeli da ljudima koji ne poznaju znamenitosti opštine ovim skrenemo pažnju. Preostalo nam je da postavimo pet novih kanti za smeće koje ćemo, nadam se, završiti do sredine novembra”, kaže Ilićeva.

IMG_7537.jpg
Foto: MRCN

Mural je delo braće Aleksandra i Jovana Spasića.

“Za izradu murala bilo nam je potrebno dva dana. Izabrali smo Van Goga kao umetnika zato što se ove godine obeležava 130 godina od smrti slavnog umetnika, ali i zato što ova slika podseća na naše vlasotinačko kupalište. U pitanju je “Zvezdana noč nad Ronom”, ali smo smo mi ovaj mural nazvali “Zvezdana noć nad Vlasinom”, kaže Jovan Spasić i dodaje da se nada da će biti još biti sličnih dešavanja i sličnih udruženja poput “Vlasinske vile”.

Inicijative kao što je “Vlasinska vila” su od izuzetnog značaja za Vlasotince, kaže direktorka Turistističke organizacije ove opštine Nataša Đokić.

“Sama opština kao jedna buduća, nadam se, dobro plasirana turistička destinacija, ima mnogo potencijala, a ovakve inicijative ulepšavaju prostor, daju mu jedan lepši izgled za ljude koji dolaze da ga posete i značajne su za plasiranje naših turističkih potencijala”, kaže Đokićeva.

Kako navodi, na teritoriji opštine Vlasotince deluje veliki broj građanskih inicijativa koji se brinu o različitim sektorima društva, alii o prirodi. Podršku od strane opštine udruženja dobijaju preko opštinskih konkursa.

“Imamo različita ekološka udruženja i planinarsko društvo, udruženja mladih sa različitim temama. Naša lokalna samouprava već četiri godine raspisuje konkurs gde se po projektima dele sredstva koja direktno utiču na prostor i društvo. Mi kao Turistička organizacija imamo razne manifestacije sa udruženjima i građanskim inicijativama, a opština će i dalje nastaviti da podržava ovakav rad kroz konkurse”, ističe Đokićeva.

Iz ovog udruženja kažu da je ovakav vid rada svima doneo radost, ne samo članovima, već i sugrađanima, što se vidi, kako kaže, po njihovim pozitivnim reakcijama. Dodaje da su dobili i vetar u leđa za neke od narednih akcija koje planiraju za početak proleća.

Ovu i ostale aktivističke priče možete naći na sajtu promeni.rs.
IMG_7524.jpg
IMG_7471.jpg
IMG_7482.jpg
IMG_7492.jpg
IMG_7501.jpg
IMG_7509.jpg
IMG_7516.jpg
IMG_7541.jpg
Foto: MRCN
Click