Kosjerić dobija alternativni kulturni centar

30. October 2020.
Kako bi unapredili kulturnu ponudu u svom mestu, članovi udruženja “K-town group” pokrenuli su inicijativu za otvaranje prvog altrenativnog kulturnog centra u Kosjeriću. Otvaranje centra planirano je za sredinu novembra, a cilj je da posle prve godine postojanja centar postane samoodrživ.
IMG-7555
Foto: MRCN

Radovi na prostoru altrenativnog kulturnog centra “Poligon” u Kosjeriću su u toku, a podršku za njihovo izvođenje “K-town” je dobio od fondacije “Jelena Šantić”, kaže Janko Belić iz ovog udruženja.

“Trenutno radimo na osposobljavanju multifunkcionalog prostora koji će biti namenjen i drugim udruženjima iz grada, a koji rade na unapređenju života u lokalnoj zajednici. Svi će koristiti prostor bez naknade, a sve u cilju kako bi se unapredio život građana u našoj opštini. Jedini uslov da bi udruženja koristila prostor biće da imaju slične projekte i akcije koji moraju biti u skladu sa našim vrednostima i pravilima”, kaže Belić.

Prva faza radova na sredjivanju prostora, u kom je nekada bila auto škola, je završena.

“Prostor je bio poprilično zapušten, morali smo da odradimo unutrašnju izolaciju, kako zvučnu tako i toplotnu. Sada smo u fazi, zajedno sa organizacijom Katalist, gde smo na njihovoj platformi donacije.rs pokrenuli kampanju za prikupljanje sredstava za poslednji deo radova koje treba da odradimo pre samog otvaranja, a to je izrada bine, sporednih vrata i instalacija sistema grejanja. To bi trebalo odraditi kako bi prostor bio u funkciji već ove zime, dok otvaranje planiramo za sredinu novembra, nadamo se”, kaže Belić.

Ugovor o zakupu prostora na pet godina, sa mogućnošću produženja, potpisan je sa opštinom Kosjerić.  Cilj je, kako kaže Belić, zajednički – što bolja kulturno-umetnička ponuda za građane.

“Ideja je da prostor bude popunjen tokom cele godine. U sklopu projekta imamo tri radionice koje će biti startne aktivnosti ovog centra – radionice žongliranja, muralnog grafita i fotografije kroz koje se nadamo da ćemo animirati veći broj mladih građana i dece Kosjerića da iskoriste ovaj prostor kao svoj u kome će provesti svoje slobodno vreme”, dodaje Belić.

Prostor će biti ustupljenim i lokalnim bendovima za probe i koncerte, ali i za dečiji rok hor koji postoji. “Postoji ideja i da se pokrene amatersko pozorište, imaćemo filmske, književne i muzičke večeri, ali i druge aktivnosti o kojima nismo razmišljali, a koje će možda same po sebi da dođu”, kaže Belić.

Jedan od korisnika ovog centra biće i udruženje “Start Hab” koje se bavi podprogramom podrške ženama i devojčicama oko tema za koje smatraju da mogu doprineti ciljanoj publici.

“Bavimo se promocijom mentalnog zdravlja i neformalnim obrazovanjem. Procenjujemo da su te oblasti najmanje pokrivene, a posebno mentalno zdravlje koje je kao tema na svetskom nivou stigmatizovano”, kaže Milanka Matić, iz ovog udruženja.

Ideja za ovakav prostor koji će umnogome doprineti i ostalim udruženjima je odlična, kaže Matićeva.

“Ovo će biti prvi prostor spram svih naših potreba, koji je strateški dobro lociran, i koji će značiti za sve naše radionice koje planiramo u budućnosti. Do sada smo morali da iznajmljujemo prostore, da se okupljamo na drugim mestima kako bi dogovarali svoje aktivnosti. Sem nas, ovde će moći da se uključe i mladi iz osnovnih i srednjih škola sa svojim idejama kako bi mogli da ih na kraju i realizuju, a koji pre toga nisu imali gde”, dodaje Matićeva.

Posebno ističe to da će napokon imati prostor gde će moći da ostavljaju svoje stvari, poput fascikli, materijala, kako ih ne bi, kako kaže, nosili kao nomadi.

“Najvažnije od svega jeste da će svi moći da se osete kao da je ovo mesto njihovo sigurno mesto, i mislim da je to važno za sve populacije koje sam navela, gde ćemo moći da se okupljamo, učimo i saznamo nešto novo”, ističe Matićeva.

Udruženje “K-town group” formirano je 1996. godine sa idejom afirmacije kulture i umetnosti u regionu i i na teritoriji opštine, ali i promocije ekoloških prava i ljudskih prava i sloboda.

Ovu i ostale aktivističke priče možete naći na sajtu promeni.rs.
IMG-7330.jpg
IMAGE 1234.png
1603196979209127.JPG
IMG-7316.jpg
IMG-7321.jpg
IMG-7324.jpg
IMG-7325.jpg
IMG-7328.jpg
IMG-7550.JPG
IMG-7551.JPG
IMG-7552.JPG
Foto: MRCN
Click