Mislim na druge, ili zašto sam se vakcinisao?

21. January 2021.
Nisam morao da žurim sa odlukom o vakcinisanju. Nemam nikakav strah od ove bolesti. Nedavno sam proveravao, imam antitela koja govore da je imuni sistem reagovao, što bi trebalo da znači da nisam baš najugroženiji od korona virusa.
Virus Outbreak India
Foto: Beta/AP Photo/Anupam Nath

Piše: Veran Matić

Godinama se trudim da vodim zdrav život, nastojeći da posebnu pažnju posvetim imunitetu – od redovnog vežbanja, od teretane do joge, preko hrane – imuno med i puno smutija od zdravih namirnica, mnogo više ribe nego mesa… Koga više zanima ima ovde dosta o tome: Hemofarm Fondacija – Održivost života (fondacijahemofarm.org.rs).

Postoji niz razloga zbog kojih sam odlučio da se vakcinišem u momentu kada mi je pružena prilika. Nisam čekao neku posebnu vakcinu. Nisam taktizirao čekajući da sagledam moguće efekte i rasplet u vezi sa pandemijom u narednom periodu.

Imam puno poznanika i svestan sam da će biti puno onih koji neće moći da se vakcinišu iz različitih razloga, uglavnom zdravstvenih. Znam i neke koji bi uskoro želeli potomstvo pa intenzivno razmišljaju o preporukama vezanim za proces imunizacije zbog budućeg ploda…  Najzad, ima i onih koji veruju u različite zavere, nemaju poverenje u vlast, krizni štab i koji iz različitih razloga pružaju otpor svemu što predstavljaju zdravstvene institucije i organi vlasti…

Nema dileme da se širenje virusa može zaustaviti samo ako u akciji protiv njega učestvujemo svi zajedno – mi u Srbiji ali i građani drugih država. Odlučio sam da tome dam svoj doprinos imajući u vidu solidarnost sa najugroženijima, onima za koje obolevanje od Covid-19 može biti fatalno i koji ne mogu da budu deo procesa imunizacije. Mislim da je najnormalnije nastojati da ih zaštitimo i od same mogućnosti da budemo prenosioci virusa i time doprinesemo njihovom zaražavanju. Drugim rečima, iako verujem da nisam lično ugrožen, smatram da bez vakcinacije mogu ugroziti druge.

Vakcinisanjem štitimo zdravlje naših bližnjih, ali i onih najugroženijih.

Mislim da još uvek ima vremena da se napravi uspešna medijska kampanja koja bi pomogla da se društvo senzibilira za imunizaciju, tj. za međusobnu solidarnost i empatiju.

U susednoj Hrvatskoj od decembra traje kampanja koju je kreativno osmislio Boris Malešević pod osnovnim sloganom „Misli na druge – cijepi se!“ Jedan od najboljih regionalnih kreativaca besplatno je ustupio svoje idejno rešenje Vladi Republike Hrvatske, a ona je ovo rešenje ponudila i Briselu i drugim članicama Evropske unije.

U slučaju da bi u Srbiji postojala zainteresovanost za ovu kampanju, verujem da bismo takođe mogli da računamo na ovo „pro bono“ kreativno rešenje, s tim što bi umesto cijepljenja imali poruku – vakciniši se!

Mišljenja sam da je za uspeh ovdašnje imunizacije od velikog značaja da građani Srbije dobiju što je moguće više informacija i pozitivnih, jasnih poruka. Nisu nam potrebne mere administrativne prisile kako bi zaštitili svoje i zdravlje naših najbližih. Ali mislim da se neuporedivo više može učiniti uz pomoć kreativne industrije i kampanje koja će edukovati i proizvesti osećaj solidarnosti kod najvećeg broja populacije.

Svima nam treba malo više osećaja zajedništva i uključenosti koji su nas rukovodili u trenucima kada smo svi zajedno davali podršku lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv ovog virusa. Na tim temeljima bi trebalo osmisliti i voditi kampanju za imunizaciju. Za opštu dobrobit.

Slične objave

Click