Kotrljajuće grudve

19. March 2021.
Zbog napada na KRIK i CRTU juče su reagovale brojne ambasade. Danas stižu infomacije da su poslanici Evropskog parlamenta predložili amandmane na izveštaj o Srbiji, o kojem će se izjašnjavati na plenarnoj sednici tokom sledeće nedelje.
_MG_6914
Veran Matić. Foto: Nebojša Babić

Piše: Veran Matić

Ovakve brze reakcije su novina u odnosu na dosadašnje ponašanje. Na društvenim mrežama neko ih je nazvao „čvrgama“, meni deluju više kao grudve koje vremenom mogu da se izrode u lavinu ako ne budu ozbiljno shvaćene.

Mislim da je toga svestan i predsednik republike koji u javnim nastupima, iz dana u dan, spušta temperaturu u vezi sa ovom temom.

Voleo bih da sličan ton i atmosferu primetim i na zvaničnom tviter nalogu vladajuće stranke, potpisan imenom Vladanka, koji je svojim sadržajima naveo Milana Antonijevića da ga okarakteriše sledećim rečima:

„Čini mi se da prisustvujemo prvom nervnom slomu jednog tviter naloga u istoriji Srbije, a možda i sveta“.

Da smo u Evropskoj uniji, zbog svega što se događa u poslednje vreme bili bismo svrstani u grupu koju čine Mađarska, Poljska i Slovenija. Prema mišljenju Evropske komisije, u te tri države postoje „zabrinjavajući događaji za slobodu i nezavisnost medija“.

Simptomatično je da prema istraživanju CINS-a, Mađarska preko pojedinih medija ostvaruje značajan uticaj na informisanje u Vojvodini.

U tome značajnu ulogu ima i Savez vojvođanskih Mađara koji, preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, ima dodatni uticaj na medije.

Zato ne čudi negativan stav predsednika ovog nacionalng saveta spram rešenja iz Medijske strategije.

Nije to ni prvi ni poslednji problem vezan za tretman medija od strane nacionalnih manjina. Uostalom, nedavno smo imali tenzije i u slovačkoj nacionalnoj manjini povodom stanja u redakciji časopisa Hlas Ljudu.

Voleo bih da Radio-televizija Vojvodine u punoj meri ostvaruje svoju ulogu i da, pored drugog programa na jezicima nacionalnih manjina, kvalitetom i kredibilitetom može da se nametne u vojvođanskom medijskom prostoru.

Zbog opisanog stanja, olakšano je i plasiranje lažnih vesti i sadržaja koji podstiču mržnju desničara prema izbeglicama i migrantima.

I zbog toga sam zabrinut, jer sistemom spojenih sudova postajemo taoci državnih politika suseda koji svojim narativom služe kao primer nečega što ne bi trebalo raditi i primer koji ne treba slediti. Za početak, kada su mediji u pitanju.

Slične objave

Click