Insajder, naša priča

8. March 2021.
Juče je Insajder navršio 17. godina. U naslovu sam parafrazirao naslov knjige Brankice Stanković zato što mislim da Insajder odavno nije samo priča Brankice Stanković, već svih nas koji se borimo za principe koje ona i njen tim zagovaraju i za koje se bore svih ovih godina.
images_cms-image-000008707

Piše: Veran Matić

Ovog meseca navršava se tačno dve decenije kako je Brankica Stanković načinila prvu ekskluzivu od mnogih kojima se kasnije proslavila. Bila je to, kako Dušan Mašić piše u knjizi „Talasanje Srbije“, „prva, poslednja i jedina izjava“ Slobodana Miloševića koju je pred hapšenje i odlazak u Hag eksluzivno dao Branki Stanković. Upornost da besomučno okreće telefon njegove rezidencije rezultirala je čuvenom Miloševićevom izjavom: „Evo, sedim sa drugovima i pijem kafu“ i  lansirala je njeno ime u medijsku orbitu u kojoj se vreme meri pre i posle Insajdera, koji se dugi niz godina emitovao na „starom“ B92. Brankicu Stanković od tada prati da je upravo ona neko ko „treba da dobije nekoga koga niko ne može dobije“.

Juče je stigla Insajderova objava:

17 godina Insajdera, 5 godina insajder.net.

Iz niza poruka koje su stigle tim povodom izdvajam dve reakcije:

Profesionalno, bez držanja lekcija i moralisanja.
Strasno, bez ostrašćenosti.
Hrabro, bez kukanja.
I tako punih 17 godina!
Puno čestitki za @brankica_st i ekipu @Insajder_net!


Sa Insajderom je u Srbiju došlo novo, moćno, neustrašivo i pre svega profesionalno novinarstvo.
Neizmeran je uticaj koji su serijali o pozadini ubistva Đinđića, Kosovu, šveru cigareta, najvijačima, Kolubari ostavili na mene dok sam još bila na faksu.
Jedva čekam nove priče.


Čitam na dan Insajderovog rođendana o spekulacijama ko bi mogao da preuzme južnu tribinu Partizanovog stadiona, I ponovo vidim imena zbog kojih je Brankica svojevremeno dobila obezbeđenje. Nisam spokojan zbog toga.

Jedino što me raduje je najava skorašnjeg početka emitovanja Insajder TV kanala koji će biti prostor ne samo za Insajder produkciju, već za sve ostale koji žele i hoće da se bave odgovornim i profesionalnim novinarstvom.

Veceras poslednja emisija serijala. Ponosni smo na trogodisnju saradnju sa TV N1.U NG ostvaricemo nas cilj – Insajder TV kanal. U vasu podrsku smo sigurni a od  medj.medijskog fonda dobili smo kredit. Slede pregovori sa svim kablovskim operaterima.Obavestavacemo vas.

I sada me prođe jeza kada se setim kroz šta smo sve zajedno prošli i koliko toga je Insajder uradio za ovih 17 godina.

Uprkos napadima, pretnjima, osporavanjima i pokušajima da se relativizuje značaj i redefiniše istorija istraživačkog i profesionalnog novinarstva u Srbiji u poslednje tri decenije. Punoletstvo deluje kao pravo vreme za novi početak.

Brankica je uvek nastojala da za tim Insajdera u B92 ostvari neku posebnu autonomiju, uredničku ali i fizičku izdvojenost u nekom posebnom uglu ili prostoriji, sa posebnim montažerima, kamermanima, posebnim planovima u sopstvenom ritmu … Kako se usložnjavala priča sa promenama u vlasničkoj strukturu, Brankica je krenula sa idejama da se odvojimo i osnujemo Insajder kanal, sa puno novih programskih ideja.

Najzad je počela realizacija te davno zamišljene ideje.

U ovom trenutku snažne polarizacije na političkoj i medijskoj sceni, za očuvenje teško izborene i visokom cenom plaćene nezavisnosti – ovo je bio jedini mogući potez.

Kvalitet ovog novog projekta je i u tome što nastaje organski, a ne iz nekog sukoba. Što ima snažan identitet i prepoznatljivost, što će pojednostaviti okupljanje kreativnih snaga: dominantno  će se angažovati oni koji pored zanatskih veština imaju i snažnu veru u osnovne novinarske postulate i privrženostočuvanju i unapređenju javnog interesa.

Od nacionalnog i međunarodnog je značaja da se pronađe biznis model i vlasnička struktura koji bi na duži rok obezbedili stabilnost razvoja Insajder kanala, kako bi se očuvao i unapredio kvalitet i osnažila nezavisnost.

U svakom slučaju ovo je prava pozitivna tema na Međunarodni dan žena, koji čestitam Brankici, svim novinarkama, medijskim radnicama i svim ženama koje se bore ili žele da se bore za ravnopravan i fer svet.

Click