Biljana Srbljanović – Proći će korona, ali banalno zlo ostaje

13. April 2020.
Juče sam, na televiziji, podsetila razmaženo građanstvo na četiri godine "policijskog sata" tokom opsade Sarajeva, ljudi zatvorenih bez struje, hrane i vode, pod kišom granata i snajperskih metaka koji su, u dokazanih 1700 slučajeva, namerno nišanili decu. Za to sam popila gomile uvreda, kletvi, lelekanja što nisam od korone umrla, pretnje i predviđanje mučnog kraja, od udruženih ustavobranitelja, boraca za "slobodu" širenja guzice tokom kratkoročnih intervala zabrane kretanja, u ime prevencije najveće pandemije 21. veka.
bw_MG_8649

Piše: Biljana Srbljanović

Znam ja odavno da je ovo otišlo predaleko, ne krivim nikoga ko se ne oseća krivim, to je bolest ozbiljnija od korone, jer čemo za covid, na kraju puta, imati vakcinu, ali od ovog i ovakvog zla banalnosti, nikada spasa biti neće.

Sve se dogadja nekim redom i nekom unutrašnjom logikom. Kad pogledaš ovu fotografiju, ono što prvo pomisliš je to što te definiše kao ljudsko biće. I najčešće, nažalost, diskvalifikuje iz društva kao zaprepašćujuće zlog i poglavito veoma glupog čoveka što za bolje zna, ali laže da ne zna.

Sarajevo je herojski grad i naša krivica je jasna, opipljiva, presuđena i broji se leševima. Svako ko progovori drugačije ne zaslužuje da govori uopšte.

Veselim se večeras što sam živa, ali spuštam glavu pred senima Sarajlija i Sarajki izmučenih divljačkom nikad zauzdanom silom, na koju se začuđujući broj demokrata u stvari ponosi.

Proći će korona, proči će sve, ali ovo banalno zlo niko izlečiti neće.

Preuzeto sa Facebook stranice Biljane Srbljanović.

Click