Ružina ulica u Pančevu dobila jedinstven ekološki mural-animaciju (FOTO GALERIJA)

3. October 2024.
U toku protekle nedelje na zidu dužine 80 metara u Ružinoj ulici u Pančevu, između Mašinske i Tehničke škole 23. maj, oslikan je ekološki mural – animacija, prvi ovakve vrste na ovim prostorima. Poruka “Ova ruka kupi smeće i sadi cveće”, koja govori o važnosti održivih praksi kao što je reciklaža, formirana je na radionicama koje su prethodno održane sa učenicima srednje Tehničke škole 23. maj u Pančevu. Na njima su učenici razgovarali o ekološkim problemima u lokalnoj zajednici, kao i o potencijalnim rešenjima, a sve ideje koje su se tu izrodile je u kreativan i inspirativan dizajn uobličila Irena Jevtović, koja je, uz pomoć učenika i građana dobrovoljaca, oslikala ovo veliko umetničko delo.
Mural u Ruzinoj ulica Pancevo
Mural u Ružinoj ulici u Pančevu Foto: Tanja Drobnjak

Izvor: Fond B92

Na dvodnevnim radionicama održanim u maju ove godine, u okviru projekta “Umetnost mladih za Zemlju” koji sprovodi Fond B92 u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Francuske i Engleske, učenice i učenici imali su priliku da razgovaraju sa predavačem Nebojšom Glišićem o društvenim problemima i rešenjima koja se mogu postići sopstvenim zalaganjem, o video aktivizmu i ulozi ulične umetnosti u skretanju pažnje na društvene probleme, te da sa timom Fonda B92 i umetnicom Irenom Jevtović proizvedu poruku koju žele da pošalju svojim vršnjacima, sugrađanima i prolaznicima. 

Prema Ireninim rečima, mural na jedinstven način spaja Ružinu ulicu i ekološku poruku kroz vizuelno fragmentiranu sliku šake koja, na početku murala, gužva papir kao otpad, a na kraju murala iz iste šake izlazi ruža koja se rascvetava.

TDP_0794
TDP_0803
TDP_2798
TDP_2894
TDP_9594
TDP_0803

“U toku ove nedelje imali smo priliku da uočimo potrebu sugrađana da ovaj naš napor pohvale i da se priključe našoj inicijativi. Uživali smo u pozitivnim komentarima i zahvaljujemo se Pančevcima i Pančevkama, učenicima i osoblju škola koje nam je olakšalo ovaj veliki poduhvat”, izjavio je Nebojša Glišić, menadžer projekta. 

Fokus projekta “Umetnost mladih za Zemlju”, koji je nastavak uspešno sprovedenog projekta slične sadržine pod nazivom “Oslikaj promenu”, usmeren je na starije tinejdžere iz socio-ekonomski ugroženih i marginalizovanih zajednica. Cilj je pomoći im da pronađu svoj glas i osećaj inicijative u rešavanju problema ekološke održivosti, razvijanjem njihovih kreativnih veština i kritičkog mišljenja, kao i uključivanjem u javnu umetnost. 

Projekat je podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Click