Veran Matić za Marker: Nikada se do sada nije dogodilo da sudija tuži novinare i traži zatvorsku kaznu, zabrinut sam za sudbinu Dojčinovića

26. September 2024.
"Nikada se do sada nije dogodilo da jedan sudija tuži novinare u krivičnom i parničnom procesu i da traži drastične kazne, kao što je deset meseci zatvora i zabrana rada na dve godine“, rekao je u emisiji "Marker“ na Insajder televiziji predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić povodom suđenja Stevanu Dojčinoviću i Bojani Pavlović, uredniku i novinarki Krika, a po tužbi sudije Apelacionog suda u Beogradu Dušanke Đorđević, koja ih je tužila zbog objavljivanja podataka o njenoj imovini i donetim sudskim odlukama.
IMG_3149
Redakcija KRIK-a novinarka Antonela Riha, advokatica Kruna Savović. NFoto: Veran Matić

Izvor: Insajder

Sudija i njen suprug Aleksandar Đorđević, osim novčane odštete, traže i dvogodišnju zabranu rada novinarima Krika i po deset meseci zatvora.

Matić, koji je bio danas na suđenju, kaže da je sve ovo naročito dramatično zbog toga što u tom optužnom aktu ne postoji nijedno krivično delo.

“Naše kolege iz Krika su izneli javno dostupne podatke i oni su mogli da budu dostupni bilo kome u javnom prostoru. Nikada nisu demantovani, ponuđeno im je komentarisanje, ali oni nisu želeli da komentarišu te podatke… Ono što je drastično u ovom slučaju jeste užasavajući pritisak na redakciju Krika, na Stevana Dojčinovića. Sedeći u sudnici, u kojoj je danas bilo sedam predstavnika  diplomatskih tela, što dovoljno govori o tome koliko je ovo dramatično pitanje, razmišljao sam o tome da je redakcija Krika, odnosno da je naročito Stevan toliko izložen ugrožavanju bezbednosti da me to jako podseća na slučaj koleginice sa Malte Dafne Karuane Galicije, koja je ubijena podmetanjem eksploziva u vrlo drastičnom slučaju“, rekao je Matić.

 

Ometaju rad redakcije slapp tužbama

Dodao je da je, razgovarajući sa sinom ove novinarke sa Malte, shvatio koliko se ona osećala usamljeno u situaciji u kojoj je imala desetine slapp tužbi, odnosno tužbi od moćnika kako bi se zaustavio njen istraživački rad.

“To je upravo ono što se dešava s Krikom. U ovom trenutku ima 16 sudskih procesa koji se vode protiv Krika, a koji se mogu definisati kao slapp tužba, to je ometanje u njihovom radu, onoga što oni rade, bez obzira da li je to zaista krivično delo ili ne. I to su uglavnom moćnici, kao i u slučaju ubijene koleginice Dafne Karuane Galicije. Procese protiv Krika vodi ministar Gašić, pa onda Nikola Petrović, koji je bio vrlo blizak moćnicima, pa biznismen Stanko Subotić, to je ranije bilo, a onda i oni koji su optuženi za razna krivična dela, kao što je Predrag Koluvija i Dijana Hrkalović. I svi oni imaju mnogo veću prisutnost u medijima nego što ima redakcija Krika, koja se brani u ovom slučaju i cela redakcija je praktično zarobljena svim ovim slučajevima“, dodao je Matić.

Naveo je da se slučajevi pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara Krika retko rešavaju.

“Nekažnjivost u slučajevima koleginica i kolega iz Krika je zaista na jednom najvišem mogućem nivou. Tri koleginice iz Krika, a to je nešto što nemamo u drugim redakcijama, imale su provale u stanove, koje dosad nisu rešene. Ništa nije odneto od vrednosti. Dakle, to su neke stvari o kojima moramo u ovom trenutku da upoznamo javnost i da stanemo uz redakciju Krika i kao profesija, ali ne samo kao profesija, nego kao svi oni koji žele da se bore za slobodno ovo društvo i demokratiju u ovom društvu“, rekao je sagovornik “Markera“.

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović advokatica Kruna Savović i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović pre suđenja Foto: Veran Matić

Izneli dostupne podatke, nema vrednosnog suda

Objašnjava da ne postoji nikakav vrednosni sud u onome što je redakcija Krika iznela u slučaju sudije Đorđević već da su izneti samo podaci koji su javno dostupni.

“Dakle, podaci o njenoj i imovini njenog supruga koji je advokat, a koji je ranije bio funkcioner Državne bezbednosti. Ona je učestvovala u brojnim sudskim procesima i jedan od poslednjih je učestvovanje u oslobađanju optuženih za ubistvo našeg kolege Slavka Ćuruvije posle dve prvostepene presude na 100 godina zatvora. Ima čitav niz još dodatnih slučajeva sličnog tipa, ali ono što je zanimljivo jeste da je njen suprug bio deo Državne bezbednosti u vreme vladavine načelnika Radeta Markovića, kada se dogodilo ovo ubistvo bio je blizak Mirjani Marković i tako dalje. Ali ništa od toga nije sadržaj onoga što je redakcija Krika objavila“, ukazuje Matić.

Kako kaže, Krik je objavio podatke u okviru baze podataka o sudijama kakve postoje i u Hrvatskoj, Poljskoj i nekim drugim zemljama.

“To su baze koje su dosta važne u ovakvim situacijama, koje mogu nešto da govore, a mogu i nešto da ne govore. Dakle, u ovom slučaju govore, pa onda su se sudija i njen suprug prepoznali i učitali nešto što ne postoji nigde u bilo kojem tekstu Krika, a to je da su oni imovinu stekli saradnjom sa kriminalnim klanovima i kriminalnim radom. To ne postoji i to je izuzetno veliki pritisak na redakciju Krika i to je zaista nešto što je apsolutno nedopustivo“, smatra Matić.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, novinarka Antonela Riha, advokatica Kruna Savović pre suđenja Foto: Veran Matić

 

Pozivali se na tekstove iz tabloida

On je naveo da je bračni par Đorđević danas, preko svojih pravnih zastupnika, kao argumente protiv Stevana Dojčinovića i redakcije Krika koristio tekstove iz “Informera“.

“Dakle, iz tabloida koji je objavio gnusne laži o Dojčinoviću, zbog čega je list i osuđen. Da je sudija Apelacionog suda Đorđević pogledala sajt ’Informera’, koji je morao da objavi ovu presudu, znala bi da je to što su oni objavili, a na šta se pozivaju njihovi pravni zastupnici, nije tačno, da su to lažne vesti i da je zbog toga ’Informer’ osuđen. Dakle, neverovatno je da se ljudi iz pravnog sistema oslanjaju na one koji ne poštuju ni Kodeks novinara i koji su najveći promoteri lažnih vesti. I to je bilo toliko komično danas, a u isto vreme tragično“, ističe Matić.

On je na kraju istakao da je mnogo zabrinut za sudbinu Stevana Dojčinovića i redakcije Krika, poručujući da “svi moramo da ih i fizički zaštitimo“.

 

Tekst je prenet sa portala Insajder.

Click