Ujedinjene nacije: Sportska i fizička aktivnost treba da budu deo plana oporavka od COVID-19

7. October 2020.
Prepoznajući moć sporta u napretku društva, 118 država članica Ujedinjenih nacija (UN) pozvalo je sve države da uključe sport i fizičku aktivnost u svoje planove oporavka nakon COVID-19 i da sport i fizičku aktivnost integrišu u nacionalne strategije za održivo razvoj.
tomasz-wozniak-V62UrdknDCA-unsplash
Piše: Tomasz Woźniak/Unsplash

U zajedničkoj izjavi o uticaju COVID-19 na sport, fizičku aktivnost i blagostanje, kao i njegovim efektima na društveni razvoj, potpisnici su pohvalili dragoceni doprinos sporta i fizičke aktivnosti u promociji mnogih važnih oblasti, kao što su: obrazovanje , održivi razvoj, mir, saradnja, solidarnost, pravičnost, socijalna inkluzija i zdravlje.

U ovo doba teškoća, uprkos našim mnogim hitnim prioritetima, sport i fizička aktivnost ostaju od suštinske važnosti za našu dobrobit. Oni imaju koristi i za naše fizičko i mentalno zdravlje i pomažu u ublažavanju stresa i anksioznosti

Navodi se u izjavi saveta Ujedinjenih nacija

Vlade su pohvalile napore koje su preduzele sve zainteresovane strane, poput međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza i entiteta, koji su već započeli rad na reprogramiranju, kada je to moguće, sportskih događaja.

I Evropska komisija podržala sport kao način za ublažavanje negativnih posledica COVID-19

Ova podrška sportu dolazi pored podrške koju je nedavno dobila Evropska komisija koja je pozvala države članice Evropske unije (EU) da koriste sredstva EU za ublažavanje negativnih posledica pandemije COVID-19 na sportski sektor.

Uz ovo, ministri sporta 27 država članica EU nedavno su usvojili zaključke u kojima su podvukli važnost uloge sporta za društva tokom krize COVID-19.

Zaključci su naglasili potrebu za podrškom sportskom sektoru tokom faze oporavka, istovremeno pozivajući na solidarnost među sportskim pokretima.

Svet posle korone će imati koristi od sporta

Obraćajući se na virtuelnoj konferenciji UN pre nekoliko nedelja, predsednik MOK-a Thomas Bach rekao je: „Svet nakon koronavirusa će imati koristi od sporta. I mi smo spremni da doprinesemo njegovom oblikovanju, spremni smo da sportom učinimo svet boljim mestom “, dok pozivamo svetske vlade da uključe sport u svoje programe podrške posle koronavirusa zbog suštinskog doprinosa koji sport donosi društvu.

Sport doprinosi oporavku od krize i stvaranju boljeg sveta na zdravstvenoj, socijalnoj i ekonomskoj strani “, prokomentarisao je Bach.

Sport stvara radna mesta, generiše poslovnu aktivnost, igra značajnu ekonomsku ulogu u mnogim zemljama, a sve su to vitalni elementi dok države žele da ponovo otvore svoje ekonomije.

Thomas Bach – predsednik MOK

„Sport takođe daje nadu, a odložene Olimpijske igre Tokio 2020. biće još više simbol univerzalnosti, solidarnosti i otpornosti“, rekao je Bach.

Važnost ostajanja aktivnim je u srcu Memoranduma o razumevanju potpisanog u maju između MOK-a i Svetske zdravstvene organizacije (WHO), usredsređujući se na promociju i zagovaranje zdravlja kroz sport i fizičku aktivnost.

Tekst je preuzet sa sajta Trčanje.rs.

Izvor: zvanični sajt svetskog Olimpijskog komiteta

Click