Učenice iz Vranja obezbedile učešće na svetskom takmičenju MakeX u Kini

15. October 2019.
Posle uspešno održanog Evropskog otvorenog prvenstva u robotici 12. okobra u Zagrebu, učenice osmog razreda OŠ”Setozar Marković” u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, obezbedile su učešće na svetskom takmičenju u Guangdžouu u Kini.
Pobednički tim 1 (002)
Fotografija Fond B92

 


Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa preostalih 90 timova iz celog regiona i Evrope. Svetsko prvenstvo biće održano u Guangdžouu krajem novembra 2019. kada se očekuje da predstavnice Srbije pokažu svoje znanje u konkurenciji sa 350 timova iz celog sveta.
Ovogodišnja tema takmičenja pod nazivom “Čuvar grada” (City Guardian) fokusirana je na zadatak da robot svojim aktivnostima utiče na uređenje grada, ali i da timovi rade na zadacima čija uspešnost zavisi od saradnje sa suparničkim timom. Zadatak ima dve komponente od kojih je jedna automatska i zavisi od prethodno napisanog programa i manuelna komponenta zadatka koja se oslanja na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na robotu.
Sve škole koje su predstavljale Srbiju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, plasman su izborile pobedom na finalnom takmičenju lige KODigranje u okviru programa Bitka za znanje, održanom u aprilu u Beogradu. Najboljih pet timova obezbedilo je učešće na Evropskom prvenstvu u Zagrebu dok je samo jedan, najbolji tim, mogao da se plasira na svetsko takmičenje u Guangdžouu.


Nosilac projekta i organizator u Srbiji je Fond B92, kroz projekat Bitka za znanje, a odlazak timova na evropsko i svetsko takmičenje omogućen je projektnim sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Click