Kako je nastao i kako ugašen FK Borac – istorijat

30. July 2019.
Историчари Данијела и Горан Давидовић подсетили су данас на Фејсбук страници Историја Чачка како се развијао фудбал у нашем граду, од прве утакмице, формирања ФК Борац па све до његовог гашења.

Сто година након одигравања прве лоптачке/фудбалске утакмице у Чачку угашен је најуспешнији фудбалски клуб у историји Чачка – ФК „Борац“. Основан уочи 1. маја 1926. године клуб је јула 2019. угашен, пререгистрован у „Борац 1926“ преузимајући „правни легитимитет“ ФК „Прово“ из Владимираца и пресељен у нижи ранг.
Да се подсетимо…

Прва у Србији лоптачка секција „Соко“ основана је 12. маја 1896. године. Маја 1899. године у Београду је основано Прво српско друштво за игру лоптом. Двадесет година касније, јула 1919, основан је Фудбалски савез Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Истог месеца, јула 1919, у Чачку је одиграна прва фудбалска утакмица између чачанских и ужичких Сокола, која је завршена резултатом 2:2.

Између два светска рата у Чачку је било више, па чак и успешнијих лоптачких/фудбалских клубова од Борца (Викторија, Слобода, Јединство, Трговачка омладина, СК Чачак, Рајић). Ту пре свега треба истаћи Јединство, који је био првак Чачка од 1922. до 1933. године. У Чачку је 6. августа 1932. године одиграна и прва фудбалска утакмица под рефлекторима…

Након Другог светског рата па до јула 2019. године најуспешнији фудбалски клуб, који је био и члан највишег ранга и играо еврокуп, био је наш БОРАЦ. Да ли ће ту улогу након 2019. преузети клуб Слобода (помиње се 1921), Полет (Рајић, 1925) или можда Орловац (Мрчајевци) или Омладинац (Заблаће) или неки други клуб са територије града Чачка, време ће показати. Али то засигурно неће бити ФК БОРАЦ 1926. или како кажу са „правним легитимитетом“ ФК ПРОВО из Владимираца ….

Видећемо, време ће показати или ће се можда обновити РЕМОНТ или АТОМ из Трепче или из ближе околине као на пример ВОЋАР (Котража)… А можда можемо очекивати и гашење у неким другим гранама спорта….

Историчари Данијела и Горан Давидовић


Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Članak je prenet sa portala Ozonpress.

Click