Dejan Nikolić ambasador AIMS za Jugoistočnu Evropu

31. October 2022.
Tokom poslednjih dana oktobra meseca, u Atini sedištu AIMS, održan je sastanak Izvršnog odbora Borda Direktora AIMS i tom prilikom donete su neke važne odluke iz domena definisanja smernica za dalji razvoj trkačkog pokreta u svetu, formirana je završna Agenda za predstojeći Kongres AIMS koji će se održati u Japanu, u februaru 2023. god, tokom održavanja Osaka maratona, a na dnevnom redu je bilo i ozvaničenje odluke Borda Direktora AIMS iz maja meseca, kada je Nikolić postavljen na funkciju AIMS ambasadora za Jugoistočnu Evropu. Taj sastanak organizovan je u Beogradu, tokom održavanja jubilarnog 35. Beogradskog maratona.
Dejan-Nikolic-Belgrade-Marathon
Dejan Nikolić

U zvaničnom dokumentu sa naslovom: „Postavljenje za ambasadora AIMS“, potpisnik, gospodin
Pako Borao, predsednik AIMS, konstatuje da je Nikolić svojim znanjem i iskustvom i dugogodišnjim
značajnim doprinosom AIMS-u, kao član Borda Direktora od 1994-2001, zaslužio poziciju ambasadora
AIMS i da se očekuje da će svojim daljim zalaganjem doprineti daljem razvoju Asocijacije i širenju
trkačkog pokreta u svetu i u izazovnim vremenima u post Covid eri.

Borao, takođe, konstatuje da AIMS prepoznaje, da je Nikolić, tokom nezamislivih teškoća u istoriji
Beogradskog maratona, od istorijske inflacije, međunarodnih sankcija, bombardovanja Beograda,
društvenih, finansijskih i političkih problema, uspeo da sačuva i održava Beogradski maraton bez prekida.
Borao, posebno priznanje ukazuje Nikoliću i što je u duhu AIMS-a, organizacije koja sebe potpisuje kao
“The Home of World Running”, tokom decenija inicirao i organizovao i događaje poput Dečijeg maratona,
Ženske trke, Beogradske trke kroz istoriju, Beogradskog polumaratona, noćne Trke na aerodromu Beograd
i tako u potpunosti trkački pokret otvorio ka celokupnoj populaciji.

U drugom delu dokumenta gde se navode i zvanične obaveze Nikolića kao ambasadora, posebno se ističe rad na daljoj promociji značaja i vrednosti AIMS i popularizaciji trčanja u naznačenoj regiji, a i šire, pomoć i podrška trkama koje su članice AIMS, kao i onim koje imaju nameru da to postanu, uspostavljanje saradnje sa novim potencijalnim partnerima, kao i rešavanje mogućih problema u okviru članstva sa predlaganjem mera za rešenje sporova.

Na kraju dopisa, Borao još jednom čestita Nikoliću na značajnom priznanju, uz očekivanja da će i dalje zajednički raditi maksimalno profesionalno, prijateljski i u duhu fer pleja.

Istovremeno, u AIMS-ovom časopisu Distance Running, koji se štampa u tiražu od više stotina hiljada primeraka i distribuira na svim maratonima, članicama AIMS, kao i na drugim trkama, kao i na portalu AIMS, objavljen je poseban tekst sa informacijom da je Dejan Nikolić postao ambasador AIMS (u atačmentu teksta).

U tekstu se posebno konstatuje da je Nikolić osnivač Beogradskog maratona i da je jedan od najdugovečnijih direktora maratona u svetu, sa stažom dužim od 33 godine. Urednik, dalje, navodi da je u istoriji Beogradskog maratona bilo mnogo iskušenja i više pokušaja preuzimanja maratona od strane različitih autoriteta, ali da je Nikolić odoleo izazovima i očuvao Beogradski maraton. Dalje se posebno pominje i da je Dejan Nikolić dobitnik Nagrade grada Beograda za realizaciju događaja od posebnog značaja, kao i da je Beogradski maraton, tokom decenija, postao najveći i najznačajniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji.

Takođe se navodi da je u aktivnostima i na događajima koje je, tokom prethodnih decenija, organizovao Beogradski maraton učešće uzelo 1.200.000 učesnika. Na kraju teksta se posebno ističe i da je Dejan Nikolić doživotni počasni član Njujorškog trkačkog kluba (NYRR), organizatora najvećeg maratona na svetu – Njujorškog maratona i da je člansku kartu lično dobio od Freda Liboua (Fred Lebow), dugogodišnjeg direktora Njujorškog maratona i predsednika Njujorškog trkačkog kluba i širom sveta poznatog osnivača savremenog trkačkog pokreta u svetu.

Click