34. Beogradski maraton je moguće organizovati na bezbedan i odgovoran način

11. April 2021.
Beogradski maraton je u direktnoj i intenzivnoj komunikaciji sa organizatorima maratona i sličnih trkačkih događaja širom sveta koji su do sada održani, kao i sa onima koji će biti održani u periodu tokom aprila, maja i juna. U prethodnih nekoliko nedelja otvorena je trkačka sezona 2021 u svetu - od Australije, Novog Zelanda, preko Japana i Kine do Evrope i SAD.
bgm-site-cover

Svima njima je zajedničko smanjenje broja učesnika u događajima i poštovanje mera i preporuka lokalnih vlada i kriznih ili medicinskih štabova, kao i svetskih krovnih organizacija kada je trčanje u pitanju.

Jedan od najboljih primera, a mogli bismo da kažemo i uzor dokazan u praksi, svakako je Nagoja ženski maraton, održan pre tri nedelje u Japanu. Po održanom događaju, organizatori Nagoja ženskog maratona podneli su uzveštaj AIMS-u (Svetsko Udruženje maratona i uličnih trka) i obavestili svetsku javnost o načinu na koji su bezbedno i odgovorno organizovali zvanično najveći ženski maraton u svetu.

Ovo je i događaj koji ima „platinium“ status u svetskoj trkačkoj zajednici – a samim tim i najviše standarde u organizaciji svih segmenata događaja.

Nagoja ženski maraton i Beogradski maraton su prijateljske organizacije i kolege iz Japana ponudile su nam na uvid i mogućnost korišćenja različitih protokola po kojima je organizovan pomenuti događaj – od sistema prijava, preko obaveznog protokola za sve učesnike u organizaciji trke, protokola za trkačice, odnosno trkače, zatim načina organizacije volonterske službe i kriznog menadžmenta, organizacije trke u predstartnoj zoni, zatim u startnoj zoni, kao i prilikom starta – startovanje u etapnim startovima i u manjim grupama sa odgovarajućim vremenskim i fizičkim odvajanjima – sve do kontrole trke na stazi do načina rada okrepnih stanica i organizacije ciljnog prostora i kompletnog završetka trke.

Svakako jedna od najvažnijih stvari, što je i zaključak kompletnog pomenutog izveštaja   organizatora Nagoja ženskog maratona, je činjenica da nijedna od učesnica tog događaja, a bilo ih je ukupno gotovo 9.000, što je bilo smanjenje broja učesnica od uobičajenih 22.000, kao ni bilo ko od članova organizacionog tima i prisutnih gledalaca – ni posle dve nedelje od održanog događaja nisu imali bilo kakve zdravstvene probleme ili prisustvo virusa COVID-19 – što samo potvrđuje da je događaj organizovan na bezbedan i odgovoran način, kao i da na ovakvim događajima na otvorenom prostoru postoje izuzetno male mogućnosti da se učesnici zaraze ovim virusom.
U skladu sa iskustvom organizatora Nagoja ženskog maratona i aktuelnim merama koje se primenjuju u Republici Srbiji kada je u pitanju zaštita stanovništva od COVID-19, Beogradski maraton je pripremio detaljan plan organizacije najvećeg trkačkog događaja u zemlji.

Očekujemo da nam se svi u organizaciji pridruže i da zajedno na bezbedan i odgovoran način organizujemo 34. Beogradski maraton.

Trkači, javite se da li ste spremni za ovakav događaj.

Članak je prenet sa portala bgdmarathon.org.

Click