Шапчани сребрни на Међународном финалу СИМ-а у Сплиту

26. August 2019.
Спортске игре младих су највеће аматерско спортско такмичење у Европи у које су укључена деца из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије
C5A0abac-3.jpg
Fotografije preuzete sa portala Podrinske

На великом Међународном финалу Спортских игара младих које је одржано у Сплиту од 16. до 22. августа, међу готово 300 дечака из девојчица из Србије, успешно је наступило  и десет ученика шабачке Основне школе „Николај Велимировић“. Пласман у Сплит изборили су као победници Малих олимпијских игара, а такмичили су се у игри „Између две ватре“.

Учитељи Даринка Исаиловић и Милорад Миловановић, који су повели ову екипу, кажу да су поносни како су се деца понашала на терену, али и ван њега. Овај боравак у Сплиту, они су схватили управо онако каква је и замисао Спортских игара младих – дружили су се и уживали на плажи, а општи утисак осталих учесника СИМ-а, када их питате о екипи из Шапца био је да се они стално играју.

Иако је учитељ Милорад Миловановић био забринут како ће се његови ђаци снаћи у игри „Између две ватре“, имајући у виду да су Мале олимпијске игре засноване на такмичењу у спретности, екипа из Шапца окитила се сребрном медаљом. То је била само награда за оно на чему се радило још од почетка школске године – бар два пута недељно учитељ Миловановић је са својим тимом припремао екипу за Мале олимпијске игре, на којима, традиционално, школа „Николај Велимировић“ важи за једног од фаворита.

Учитељица Даринка Исаиловић каже да су се током овог мини летовања потрудили да деци испуне сваки тренутак.

  • Обишли смо све сплитске плаже, користили све расположиве терене у оквиру Студентског центра „Кампус“ где смо били смештени, али смо организовали и излет. Пошто нам је ово друга година да долазимо у Сплит, а међу децом је више од половине прошлогодишњих учесника, избор је пао да овога пута обиђемо острво Брач, док смо прошле године видели лепоте Трогира.

Једно од питања које смо поставили учитељима је како деца подносе одвајање од телефона. Слатко су се насмејали, јер њихови ђаци телефоне нису ни понели. Свакодневну комуникацију са родитељима имали су учитељи, тако да за телефонима није било потребе. Занимало нас је и каква је била реакција родитеља на саму чињеницу да деца иду у Сплит.

  • Ту није било никаквих проблема. Носимо лепа искуства од прошле године, тако да су родитељи били одушевљени, неки су чак померали годишње одморе, јер деца нису хтела на летовање, већ у Сплит! Ово су добра деца, нисмо имали проблема, слушали су нас, нико није ни питао за родитеље, јер овде су упознали другаре из других градова Србије, БиХ и Хрватске, заказивали пријатељске мечеве. Поносни смо на њихово понашање и однос према другој деци.

Своје утиске пренели су нам и мали путници у Сплит. Василије је био и прошле године, највише му се допала плажа „Бачвице“, а од осталих спортова уживао је у одбојци на песку. Ивона је била одушевљена породицом ракова коју су видели на једној плажу где је остатак екипе уживао у скоковима у море. Николина је уживала у скупљању шкољки које је донела у Шабац и чуваће их као драгу успомену на ово мини летовање у Сплиту. Ива је одушевљена другарима из београдске екипе „Ватрени“ са којима су одиграли пријатељски меч.

Спортске игре младих су највеће аматерско спортско такмичење у Европи у које су укључена деца из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Наша замља је најмлађи члан ове породице и ово је било шесто учешће наше деце на великом Међународном финалу које се традиционално одржава у Сплиту у Хрватској. На Државном финалу које је одржано крајем јула у Београду учествовало је 2.349 дечака и девојчица из 27 градова Србије, а током квалификационог периода такмичења, СИМ караван посетио је преко 32 града и места наше земље, уз учешће преко 75.000 дечака и девојчица, основно школског узраста. Такмичења се одржавају у тенису, шаху, уличној кошарци, рукомету, стоном тенису, одбојци, одбојци на песку, турниру Coca Cola CUP у малом фудбалу и Лино турниру између две ватре, игри која је заштитни знак Спортских игара младих. Амбасадори СИМ су, између осталих прослављени фудбалери Немања Матић и Предраг Мијатовић, а од ове године амбассадор СИМ-а је и Европски комесар за спољну политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који је и присуствовао Државном финалу.

Далиборка Делибашић

Članak je prenet sa portala Podrinske.

Članak je prenet sa portala Podrinske.

Click