До плантаже шипурка уз подршку Форума жена Пријепоља

14. August 2019.
nada-lojanicici-640x360.jpg
Fotografija preuzeta sa sajta Foruminfo

Након два одржана семинара о женском предузетништву, којима су присуствовале жене из Златиборског округа, заинтересоване за покретање сопственог посла, изабране су четири жене чије су бинис идеје оцењене као најбоље. Како би започеле посао или унапредиле своје пословање, Форум жена им је обезбедио набавку неопходне опреме. Идеја Наде Лојаничић о гајењу шипурка на породичном имању изабрана је међу четири најбоље.

Нада Лојаничић
Некако сам била охрабрена да ми жене треба да уђемо самостално у неки бизнис, а имала сам идеју већ чиме бих се бавила. Ја сам хтела да гајим плантажни шипурак, који  овде има неколико људи на својим имањима. Распитала сам се, то је култура која може лако да успе и захтева мање рада и труда па је погодна за једну жену – каже Нада Лојаничић која је, захваљујући добијеним средствима, набавила ручну копачицу, тример, торнадицу, саднице као и жицу којом је ограђена плантажа.

Нада је у селу Буковик, око 20-ак километара удаљеном од Нове Вароши, засадила 200 садница шипурка, а ако се засад покаже исплативим, постоји могућност да ће проширити плантажу.

Треће године кажу да даје највећи род. Друге године цвета, обрезује се и има први, мањи род – прича Нада која не планира да се бави прерадом, већ да сав принос предаје откупљивачима.

Захваљујући средствима које је добила преко Форума жена, обезбедила је неопходну механизацију, тако да јој нису неопходна даља улагања. Проблем јој представљају радници, па јој на плантажи помаже породица. Осим финансијске подршке, значила јој је много и едукација.

Ја нисам била свесна дал то могу сама. Мислила сам да ми требају велика средства, тако да ми је Форум жена много помогао.

Средства за подршку за жене почетнице у послу, Форум жена Пријепоља обезбедио је кроз пројекат „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“, који реализује уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

 

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click