Tijelo i duh posvećeni borbi

26. May 2024.
Kurdski komunist Edževit Piroglu, kojem se bliži treća godišnjica nezakonitog zatočeništva u Srbiji, ne odustaje od štrajka glađu iako mu je ugrožen život. Zahtjev njegovih zastupnika da ga se smjesti u bolnicu je odbačen, a on je poslao poruku javnosti u kojoj kaže da ostaje odlučan u svom otporu
large_Piroglu1__1_
Štrajk glađu uzima danak – Edževit Piroglu. Foto: Privatna arhiva

Autor: Zlatko Janković, Izvor: Novosti

Sredinom marta pisali smo o agoniji koju turski državljanin Edževit Piroglu već godinama prolazi po zatvorima u Srbiji, iako je samo njegovo zatočeništvo bez ikakvog zakonskog utemeljenja. Piroglu je alavitski Kurd koji je sudjelovao u oružanim ustancima protiv Islamske države. Zbog toga se, poput brojnih sunarodnjaka i turskih ljevičara, našao na meti režima turskog predsjednika Erdogana. Kao NATO članica, Turska se naročito brutalno obračunava sa svim borcima protiv islamističkog terorizma u regiji jer je, kao što je godinama poznato, sam ISIS ispao iz NATO-ovog šinjela i tijekom svog djelovanja nikada nije zaratio s najpostojanijim saveznicima SAD-a u regiji – Turskom i Izraelom.

Nakon perioda uvelike uspješne borbe u Rojavi, Edževit Piroglu se ljeta 2021. zaputio u Europu, ali je uhapšen na beogradskom aerodromu. To je učinjeno u skladu s tjeralicom Interpola, a ubrzo je stigao turski zahtjev za izručenje. O zatvorskom sustavu u Turskoj pisali smo u prijašnjem pregledu njegovog slučaja, ali za neupućene vrijedi ponoviti da izručenje Turskoj za politički aktivnog ljevičara, naročito Kurda, znači montirani proces, torturu i dugogodišnju kaznu ili smrt.

Grupa beogradskih aktivista organizirala je njegovu pravnu obranu, a Piroglu je stupio u štrajk glađu u kojem je bio 132 dana i izgubio 60 kilograma. Bio je na rubu smrti, ali je preživio. Prošle godine, skoro na dvogodišnjicu njegovog zatvaranja, sud u Srbiji je odbacio zahtjev Turske za izručenje zbog nedovoljno dokaza da je član organizacija koje Turska i EU smatraju terorističkima. Istovremeno je u montiranom procesu osuđen na godinu dana zatvora zbog posjedovanja lažnog dokumenta, a nakon što je kaznu odslužio uslijedio je novi manevar sistema koji ga je jednostavno odlučio po svaku cijenu lišiti slobode. MUP Srbije donio je dva bizarno kontradiktorna rješenja. Prema prvom, naređeno mu je da “u roku odmah” napusti teritorij Srbije jer je navodno procijenjen za rizičnu osobu u skladu s metodama “prevencije kriminala i unapređenja zaštite javne bezbednosti”. Piroglu je Srbiju svakako želio napustiti, ali istovremeno mu je drugim rješenjem određen pritvor u tzv. Prihvatilištu za strance u Padinskoj skeli, odnosno zatvorskom logoru za migrante. Njegova pravosudna agonija tako je postala nepojmljivo ironična. Država Srbija ga je jednim potezom stavila u ćeliju na svom teritoriju i naredila mu da isti taj teritorij što prije napusti. Još jednom vrijedi ponoviti da je to učinjeno nakon oslobađajuće presude u ekstradicijskom procesu i pošteno odrobijane nepoštene zatvorske kazne od godinu dana.

Iako je na papiru potpuno nevin i slobodan čovjek, u stvarnosti je prošlog mjeseca produljena odluka o njegovom zatočeništvu u Padinskoj skeli. Protiv obje odluke o njegovom zatvaranju u Padinskoj skeli njegov odvjetnik pokrenuo je upravni spor pred Upravnim sudom, prvi u januaru, drugi u aprilu. Po zakonu, sud je bio dužan da donese odluke u roku od 15 dana, ali do danas nije donio nijednu.

Srpske vlasti brane se šutnjom i očigledno su donijele političku odluku da Edževit Piroglu trune u zatvoru. To je najvjerojatnije rezultat pritiska Turske ili neka vrsta političke trgovine u kojoj je ilegalna tortura revolucionara protuusluga Erdoganu. O Pirogluovom slučaju oglasio se Amnesty International, ali reakcije Srbije nije bilo.

Beogradski anarhosindikalist i aktivist Inicijative za slobodu Edževita Piroglua, Ratibor Trivunac, u YouTube emisiji Osmatračnica ispričao je kako je na inicijativu zastupnika Bundestaga iz organizacije Sahre Wagenknecht srpska ambasadorica u Njemačkoj kontaktirala Ministarstvo pravde i upitala po kojem je osnovu Piroglu zatočen, na što su joj beogradski kolege slagali kako je ekstradicijski postupak i dalje u tijeku.

Otkako je nelegalno otet i zatočen, Edževit Piroglu stupio je u novi štrajk glađu koji traje tri mjeseca. Trenutno ima 49 kilograma i posljedice zatočeništva uznemirujuće su vidljive na njegovom ispijenom licu. Liječnici koji se bave štrajkovima glađu kažu kako ispod tjelesne težine od 50 kilograma tijelo počinje izjedati samo sebe kako bi moglo funkcionirati i kako je opasnost od srčanog udara višestruko veća. Ukratko, on je na samrti, zahtjev njegovih zastupnika da ga se smjesti u bolnicu je odbačen, a on sam poslao je ovih dana preko njih poruku javnosti koju prenosimo u cijelosti:

“Dragi drugovi i prijatelji. Unatoč svim pravnim proturječjima i odlukama Ustavnog suda, Vlada Srbije nastavlja me nezakonito zatvarati. Bliži se treća godišnjica mog zatočeništva. Sljedeći tjedan ući ću u 100. dan štrajka glađu i ostajem odlučan u svom otporu. Srpska vlada, pod pritiskom fašističke vlade AKP-a, nastavlja me držati u zarobljeništvu kršeći vlastiti ustav.

Budite uvjereni da ću nastaviti borbu za radničku klasu i proletarijat diljem svijeta i za oslobodilački pokret u Turskoj i Kurdistanu, crpeći snagu iz nasljeđa otpora BedrettinaSpartakaAdalijaMazluma i Ulaşa Bayraktaroğlua. Nikad neće slomiti moj duh, jedina opcija mi je sloboda. Kategorički odbijam svaki oblik prisilnog hranjenja. Posvetio sam svoje tijelo borbi. Snagu crpim od boraca za slobodu, revolucionara i proleterskih socijalista kroz povijest. Neka budu sigurni: Ja, kurdski komunist, nadvladat ću ovo ugnjetavanje, tiraniju i nezakonitost, a srpska vlada će tome svjedočiti.

Hvala vam na solidarnosti. Moje zdravlje bi se moglo pogoršati sljedeći tjedan. Šaljem vam svoje najrevolucionarnije pozdrave.”

Jeziv slučaj utamničenja i polaganog ubijanja nevinog čovjeka obavijen je medijskim mrakom. Pored spomenute Osmatračnice (radi se o autonomnoj i aktivističkoj emisiji) koja donosi najredovnije vijesti, o Piroglou se pisalo samo u Novostima i na Peščaniku, gdje se njegovim slučajem pozabavila pravnica Vesna Rakić Vodinelić. Niz mejnstrim medija odbili su apele da se pozabave ovim slučajem.

Kada ga se nije uspjelo odstraniti zakonskim metodama, to je učinjeno golom silom na koju država trenutno ima monopol ili narodski rečeno – može im se. Negdje je očito donesena odluka kako se njegovo zatočeništvo, pa čak i smrt vlastima isplate, bilo da se radi o skupljanju političkih poena na polju vanjske politike i/ili direktnom novčanom profitu. Uhapšeni mirni prosvjednici diljem Europe i svijeta u posljednjim tjednima svjedoče kako u 2024. nije potrebno biti oružani borac da bi postali meta te sile. Sada je to Edževit Piroglu, tko je idući?

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click