Studentkinje Odseka za medijske studije dobijaju pretnje zbog stava o Rezoluciji UN o Srebrenici

21. April 2024.
"Podržavamo ovu rezoluciju jer verujemo da se trajni mir mora zasnivati na istini i dijalogu, a ne na mržnji i neprijateljstvu"
john-schnobrich-2FPjlAyMQTA-unsplash (1)
Foto: Unsplash/John Schnobrich

Izvor: Autograf

Studentkinje Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mila Pajić i Doroteja Antić dobile su niz pretnji i teških uvreda od strane desničarskih ekstremista i šovinista.

One su agenciji Beta kazale da su pretnje usledile nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji na Instagramu juče objavila video u kojem su naveli da mladi u Srbiji podržavaju mir, poštuju utvrđene činjenice i podržavaju predloženu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Ukupno pet devojaka koje se pojavljuju u videu na Instagramu reklo je da ta Rezolucija, uprkos izjavama predstavnika vlasti, ni na koji način neće oštetiti Srbiju, niti će srpski narod biti označen kao genocidan, što neprestano ističu najviši državni funkcioneri Srbije i manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

“Inicijativa mladih podržava ovu rezoluciju jer verujemo da se trajni mir mora zasnivati na istini i dijalogu, a ne na mržnji i neprijateljstvu”, navodi se u videu.

Mila Pajić i Doroteja Antić su Autonomiji i agenciji Beta dostavile i primere pretećih poruka koje su dobile a koje su prepune prostačkih i šovinističkih uvreda.

Objavili su javno i broj mobilnog telefona Mile Pajić i od tada je proganjaju neprestanim pozivanjem i slanjem poruka.

Dodale su da je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji sve pretnje prijavila Tužlaštvu za visokotehnološki kriminal.

Mila Pajić i Doroteja Antić bile su na meti pretnji desničarskih ekstremista i šovinista i tokom protesta za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u kojima su učestvovale.

One su i članice neformalne studentske organizacije STAV na istom fakultetu.

Studenti su potpisali i peticiju podrške za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta, nakon čega su takođe počeli da dobijaju pretnje i teške uvrede.

 

Zajedno: Osuđujemo pretnje i uvrede upućene studentkinjama Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Novosadski omladinski odbor stranke Zajedno najoštrije je osudio “jezive pretnje i uvrede” upućene studentkinjama Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Doroteji Antić i Mili Pajić putem društvenih mreža i pozvao nadležne organe da “konačno reaguju”.

“Podsećamo javnost da se ovo ne dešava prvi put, budući da je pre samo nešto više od mesec dana Vukašin Đoković, član novosadskog odbora Srpske napredne stranke, takođe, verbalno napadao ove aktivistkinje prilikom lepljenja plakata u vezi sa stanjem u studentskoj menzi u Novom Sadu”, naveli su u saopštenju za javnost.

Pozvali su nadležne organe da “konačno počnu da rade svoj posao”, pronađu i kazne odgovorne u skladu sa zakonom.

“Stojimo uz Doroteju i Milu! No pasaran!”, poručili su.

 

Tekst je prenet sa portala Autograf.

Click