Pupovac: Rat konačno treba završiti u svim njegovim vidovima

14. October 2020.
Zastupnici imaju posebnu odgovornost za ono što govore, koliko svojim riječima potiču na mržnju prema drugima različite vjere, različite nacije, različitog političkog uvjerenja i političke pozicije te koliko doprinose kulturi rasprave, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG NARODNOG VECA
Foto:BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/DS

Na saborskoj sjednici u srijedu, 14. oktobra, Milorad Pupovac je u ime Kluba zastupnika SDSS-a izrazio žaljenje zbog zločina koji se dogodio dva dana ranije na Markovom trgu kada je naoružani 22-godišnjak Danijel Bezuk teško ranio policajca, a potom počinio samoubistvo. Mladić iz Kutine na Facebooku je u prošlosti veličao postrojbe HOS-a i snajperiste, dijelio spotove Marka Perkovića Thompsona i izražavao želju da ubija Srbe. Iako policija još uvijek nije objavila motiv napada, Bezuk je prije svoje smrti na svom Facebook profilu napisao da je bilo ‘dosta prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.’

Pupovac je kazao da ima osjećaj da, osim ova dva mlada života, mnogi mladi životi u hrvatskom društvu prolaze kroz različite vrste kušnje. Istaknuo je da se slaže sa Mostovim zastupnikom Božom Petrovom koji je u svom govoru rekao da sa scene nestaju riječi čovječnost, poštenje, pravednost, odgovornost koje čine stup društva. ‘Trebamo biti pošteni, ovakav model se trenirao sa svakom koruptivnom radnjom koja se nije javno sankcionirala, sa svakim kriminalnim djelom i nepravdom u društvu. Zadnjih 30 godina imamo zločine koji se ne sankcioniraju, imamo koruptivne radnje, krađe, prevare, imamo povlaštene kaste koje su jednakije pred zakonom u odnosu na druge i to se ne sankcionira, rekao je Božo Petrov.

Pupovac se nadovezao na to rekavši da su mnogi mladi životi u kušnjama, da li da ostanu živjeti u svojoj zemlji ili da odu u neku drugu.

– Da li da dignu ruku na nekoga ili da ne dignu? Da li da ukradu umjesto da rade? Da li da se drogiraju ili da se pokušaju oduprijeti grijesima? Dakle, zlo je mnogo šire od ovog najdrastičnijeg koje se dogodilo i pred njim ne smijemo zatvarati oči. Mi, očevi, braća, sestre, koji sjedimo u najvišem predstavničkom tijelu ovog naroda i ovog društva imamo za to posebnu odgovornost. Odgovornost za ono što sami govorimo, koliko svojim riječima potičemo na mržnju prema drugima različite vjere, različite nacije, različitog političkog uvjerenja i političke pozicije, a koliko doprinosimo tome da u našem društvu vlada kultura rasprave, a ne obračuna? – rekao je Pupovac.

Poručio je da bi se rat konačno trebao završiti u svim njegovim vidovima. Rekao je da ga neki želi nastavljati, da pojedinci iz Sabora kažu da treba biti naoružan ‘zato što ima onih koji su klali i silovali’. Pupovac je zapitao kakve su to poruke te tko ima pravo na te poruke?

– Drugi kažu da treba razvaliti institucije i nasrnuti na njih. Drugim riječima, treba razoriti ono malo što ima od ove države i njezinih predstavnika. Ne sudim nikome, ali samo postavljam pitanje. Nije li vrijeme da počnemo drugačije razmišljati? – pitao je Pupovac.

Podsjetio je da javni medijski servis novu programsku shemu najavljuje s četiri osnovne poruke: rat, nogomet, more i turizam. Zapitao se je ti sve što ova zemlja ima?

– Gdje je rad? Gdje je obrazovanje? Gdje je prosvjećivanje? Gdje je znanost? Gdje je poljoprivreda? Gdje su tvornice? Gdje su moralne vrijednosti koje znamo još od prvih umnih ljudi pa do onih koji su ih preuzeli u najvećoj religiji kojoj pripadamo? I konačno, okrenimo se perspektivi, prošlost ne možemo popraviti ni promijeniti, ali budućnost moramo učiniti pouzdanijom kao orijentir za mlade da vjeruju u sebe i u druge ljude. Te vjere u našem društvu nema. Ima svakakve druge, ali te nema – zaključio je Pupovac.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click