Pupovac o cepanju plakata: Nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, a ni biti sa Srbima u Hrvatskoj (VIDEO)

4. April 2024.
Uništena je trećina naših plakata na kojima piše "Hrvatska treba Srbe", izjavio je osnivač i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac za N1 Zareb, konstatujući da nije jednostavno biti Srbij u Hrvatskoj.
Milorad Pupovac 1
Milorad Pupovac. Foto: N1

Izvor: N1

Govoreći o političkoj kampanji i izazovima koje nosi, osvrnuo se na uništavanje plakata njegove političke stranke, samo zato što na njima piše “Hrvatska treba Srbe”.

“Kampanja je dobro krenula i bila je dobro primljena, kako u medijima, tako u relevantnim krugovima. A onda je nekako iz pozadine neke vrste našeg političkog ili društvenog podzemlja krenula devastacija i vandalizam naših malobrojnih plakata, njih svega oko 30 za celu zemlju. Uništeno ih je najmanje trećinu”, rekao je Pupovac za N1 Hrvatska.

Takođe, plakati ne samo da su uništeni, već su poruke uznemiravajuće, pogotovo sada kada je među građanima vidljiva potreba za normalizacijom i razmenom kulturnih i umetničkih dobara.

 

Pupovac kaže da politički pouzdana i sigurna politička perspektiva ne postoji, te da brine kako će se očuvati minimalni okviri ponašanja i demokratskih vrednosti. “Neke politike čvrstih i pouzdanih vrednosti, koje svako društvo želi razvijati, kao tolerancija i upravljanje sukobima, su po strani i dovedeni smo do stanja bezumlja“, objašnjava on.

Stvoreno je stanje u kojem što god da kažete, postoje ljudi koji će vas napasti i stigmatizovati, kaže Pupovac.

Biskupska konferencija se oglasila juče, ali nije se osvrtala na nasilje protiv manjina. “Voleo bih da je istup protiv onih koji krše Ustav obuhvatio one koji se koriste govorom mržnje i nasiljem. Do toga nije došlo jer kako nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, nije ni jednostavno biti sa Srbima u Hrvatskoj. Braniti njihova prava na miran život i političko delovanje, makar u redukovanoj formi“, kaže predsednik SDSS-a.

On takođe govori da se ranije lakše razgovaralo jer je postojao dijalog, dok su sada došle političke grupacije koje su retorikom nametnule odsustvo dijaloga. Ključno pitanje je kakva će biti pozicija SDSS-a i manjina nakon izbora.

„Mi ćemo se držati zajedno i bez obzira hoćemo li svi ostati na okupu, takav je dogovor. Nema nikakve sumnje da ćemo tražiti rješenja koja neće samo biti rukovodeća interesima pojedinih nacionalnih manjina u Hrvatskoj nego i ispunjavanjem minimalnih demokratskih vrijednosti u političkom životu Hrvatske. Hoće li to dovesti do toga da možemo napraviti izbor koji će značiti podršku onima koji dobiju većinu ili ćemo se opredijeliti drugačije, kao u nekim kriznim razdobljima, to ćemo vidjeti”, zaključio je Milorad Pupovac.

 

Tekst je prenet sa portala N1.

Click