Hrvatska treba Srbe, a Srbi trebaju Hrvatsku

29. March 2024.
Da bi na svom putu da postane pozitivna i otvorena nacija postigla najviše Hrvatska će trebati Srbe, a upravo takvu Hrvatsku trebaju i Srbi, rečeno je na predstavljanju programa i kandidata SDSS-a
sdss
Foto: Snimak ekrana

Piše: A. Kožul, Izvor: Novosti

Hrvatska treba Srbe da njena zemlja ne bi bila prazna, da njeni mještani imaju susjede, da oni koji dolaze u kazališta mogu pogledati dobru predstavu, da bi Arena i koncertne dvorane bile pune i da bi ljudi, prema svom izboru, mogli odabrati ono što smatraju da im je blisko. Da bi u Saboru bilo Srba, također. Da bismo mogli govoriti u ime naroda koji je već nekoliko stoljeća politički isprepleten s hrvatskim narodom, kao rijetko koji drugi narodi u povijesti modernih europskih naroda. Hrvatska treba Srbe da bi, na svom putu postajanja pozitivnom i otvorenom nacijom, postigla najviše što je moguće. Srbi trebaju takvu Hrvatsku, bez obzira kako se zvali ti Srbi: domicilni, koji su tu vijekovima, ili neki koji će tek pristizati – kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za medije u četvrtak na kojoj je predstavljen izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.

Anja Šimpraga, kandidatkinja SDSS-a u 12. izbornoj jedinici i donedavna potpredsjednica Vlade, izjavila je da je njena stranka u prošlom mandatu bila posvećena višedecenijskim problemima u krajevima koje u najvećoj mjeri naseljavaju Srbi.

Međutim, situacija je još uvijek daleko od zadovoljavajuće, ocijenila je Šimpraga, posebno kada se uzme u obzir da je od 556 gradova i općina njih 33 klasificirano kao najslabije razvijeno. Među njima je čak 17 jedinica lokalne samouprave gdje je većinski srpsko stanovništvo. Na osnovu toga, SDSS će tražiti nastavak ključnih infrastrukturnih projekata koji više ne podrazumijevaju samo struju, asfalt i vodu, već i internet, telekomunikacije i socijalnu infrastrukturu.

– Tu posebno mislimo na domove za starije, vrtiće i druge obrazovne ustanove. Uz druge državne projekte koji se provode, tražit ćemo nastavak financiranja svih projekata koje provodi srpska zajednica. Jedan od najvažnijih je program “Od vrata do vrata” koji je bitan za naše najstarije. Tražit ćemo i nastavak financiranja srpskih kulturnih centara i isto tako, nakon što se izgrade, da u njima budu programi i aktivnosti kakvi bi trebali biti u 21. stoljeću. Pozivam sve koji su nezadovoljni radom zastupnika SDSS-a da izađu na izbore, da povjerenje birača steknu u 12. izbornoj jedinici, a do tada će se zastupnici naše stranke raditi i boriti za dobrobit svih građana Republike Hrvatske, za život dostojan po mjeri čovjeka, Srbina, Hrvata i svakog drugog – poručila je Šimpraga.

Dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović smatra da je njihov izborni program zapravo program za gospodarsku i demografsku revitalizaciju Hrvatske. Kako je naveo, SDSS će u narednom mandatu zahtijevati značajno povećanje sredstava za ulaganje na ruralnom području, u domenu obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, a tu ponajprije misli na poljoprivredu koja, ocijenio je dožupan, u Hrvatskoj nije na razini koju zaslužuje.

Izborni program SDSS-a u većini je sastavio podmladak ove stranke, rekla je kandidatkinja Dragana Jeckov.

– Ovo je nešto što ima poseban pečat onih u koje ulažemo i koji su nam važni, a to su mladi. Poseban akcenat smo stavili na doslednom provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji uključuje ravnopravnu zastupljenost u svim granama vlasti, ali i u medijima, javnim službama i firmama. Jednako tako, svedočili smo više puta napadima na tzv. garantirana mesta za nacionalne manjine. Treba reći da su ona zapravo jedini instrument u koji su se mogli pouzdati pripadnici manjina, konkretno pripadnici srpske zajednice. Tražićemo bolje uređenje statusa manjinske samouprave, naročito Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog vijeća. Istovremeno ćemo insistirati na razvoju i rastu drugih humanitarnih, sportskih i kulturnih organizacija. Bavićemo se i destigmatizacijom srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skladu s propisima i demokratskom kulturom koja poštuje različitost – navela je Jeckov. Premda je brojčano stanje Srba u Hrvatskoj, prema popisu stanovništva, “katastrofalno”, ona smatra da i uprkos tome Hrvatske treba Srbe, da Slavonija, Baranja i Srem trebaju Srbe.

Načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić govorio je o važnosti manjinskog obrazovanja, uz želju da se poboljšaju i ojačaju sva tri modela, A, B i C. Vesić smatra da je važno poticati manjinske i državne institucije na usku suradnju oko njihovog što kvalitetnijeg razvoja. Pored toga, SDSS će, naveo je, nastaviti davati podršku neformalnim obrazovnim modelima koji se razvijaju u srpskoj zajednici. Manjinsko obrazovanje nije prepreka, poručio je, već sredstvo zbližavanja svih onih koji žele graditi multikulturno društvo.

– Želimo poticati multikulturne elemente i u većinskom obrazovanju. Zahtijevat ćemo formiranje statusa manjinskih škola, kakve imaju mnoge druge nacionalne manjine u Hrvatskoj – rekao je Vesić.

Boris Milošević ocijenio je da je civilno društvo jedan od nosivih stubova demokratskog društva, stoga će se SDSS zalagati za jaku podršku ovom sektoru. On smatra da institucije ne prepoznaju dovoljno zločine iz mržnje i govor mržnje, a da statistike koje se vode u tom segmentu ne odražavaju pravo stanje stvari.

– Isto tako ćemo afirmirati političku kulturu. Politička raznolikost, raznolikost kultura i identiteta pridonosi bogatstvu hrvatskog društva. To nije razlog za sukobljavanje, zato ne možemo razumjeti i pravdati nasilje iz tih razloga. Ostat ćemo ustrajni u politici mira i pomirenja, da svaka žrtva dobije dužno poštovanje, da dobije status kakav zaslužuje. Nastavit ćemo s politikom osude svih zločina, pogotovo ratnih, bez obzira na nacionalnost žrtve i počinitelja. Uložit ćemo dodatne napore u rješavanju humanitarnih pitanja između Srbije i Hrvatske, jer smatramo da se pitanje nestalih jednako tiče i Hrvata i Srba. U tom svjetlu ćemo nastaviti doprinositi boljim odnosima dviju zemalja – izjavio je Milošević.

Novinari su Milorada Pupovca pitali da li će provjeriti navode dogradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić, koja je u N1 prozvala predstavnike Srba da “prijete” da će ukinuti uslugu prevoza za najstarije ukoliko ne budu glasali za ovu opciju.

– Mi to ne moramo provjeravati. Znamo šta naši predstavnici rade i čemu služe: da ljudima koji ne mogu sami doći do liječnika, trgovine, suda ili do prijatelja omoguće besplatan prevoz. Besplatan u svakom smislu. Bili bismo bijednici kada bismo radili drugačije. Onaj koji tvrdi da je to napravljeno, taj ne govori istinu, a bojim se i da laže. Što se tiče provjeravanja, mediji koji su to objavili nisu imali potrebu da provjeravaju, a ja nemam potrebu da opovrgavam one koji ne provjeravaju. Još četiri vozila i četiri vozača su osigurana za sredine u kojima nema javnog prevoza: Pakrac, Krnjak, Sunja i Obrovac – odgovorio je Pupovac.

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click