Zubin Mehta: Nakon 30 godina nisam mogao prepoznati Sarajevo

16. July 2024.
Sarajevska filharmonija, koja ove godine obillježava 100 godina, koncertnu sezonu započela 11. oktobra koncertom uz dirigentsku palicu Riccarda Mutija, a uspiješnu sezonu završava sutra koncertom “Sad je drugačije” sa Zubinim Mehtom.
mehta3-50469
Zubin Mehta. Foto: N1

Izvor: Fokus

Prije 30 godina 1994. godine indijski dirigent svjetske reputacije Zubin Mehta dirigovao je izvedbom Mozartovog Requiema u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici. Nakon 30 godina Mehta je opet u Sarajevu i dirigovat će u subotu koncertom u Narodnom pozorištu na kojem će biti će izvedena djela Petra Iljiča Čajkovskog, simfonija br. 5 i koncert za violinu i orkestar u izvedbi Violete Smailović Huart.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce podsjetio je da se koncert u Vijećnici 1994. godine bio izveden pod nazivom „Bolji svijet“, a trideset godina kasnije bit će izveden pod nazivom „Sad je drugačije“.

 

Sjećanje na Sarajevo još uvijek živi

Mehta je danas na pres-konferenciji kazao da nije mogao prepoznati Sarajevo, u pozitivnom smislu. Rekao je da sjećanje na koncert od prije 30 godina još uvijek živi, te da uživa u sardnji sa Sarajevskom filharmonijom.

Oni koji nisu uspjeli doći do ulaznice za sutrašnji koncert imaće priliku da ga prate na dva LED ekrana koja će biti postavljena ispred zgrade Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag.

Violeta Smajlović Huart je istakla da još nije u svojoj bogatoj karijeri imala priliku da radi s maestrom Mehtom.

“Biti u blizini velikih ljudi nas čini većima i boljima”, kazala je, između ostalog, Smajlović Huart.

“Meni je zadovoljstvo biti premijer KS u trenutku kad maestro dolazi nakon 30 godina, koji je pokazao pravo lice kad nam je bilo najteže. Prijatelji se poznaju u nevolji”, rekao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na pres-konferenciji.

“Mislim koliko će građana sutra ispred Narodnog pozorišta gledati maestralni koncert, i kako će ta slika našeg prelijepog Sarajeva otići u svijet”, kazao je Magoda.

 

Hvalio koncertnu dvoranu

Govoreći o svom koncretu u Sarajevu maestro Zubin Mehta se osvrnuo i na dvoranu Narodnog pozorišta.

“Ova koncertna dvorana je divna austrougarska dvorana, a nadam se da će građani ove države koji pokazuju jednu veliku ljubav za umjetnost dobiti još jednu veliku koncertnu dvoranu, jer 400 mjesta u dvorani nije dovoljno za društvo koje voli muziku. Ako je napravite ja ću doći da je otvorim”, poručio je maestro Mehta.

Ovom prilikom, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uručila je posebnu zahvalnicu maestru Mehti.

Sarajevska filharmonija, koja ove godine obillježava 100 godina, koncertnu sezonu započela 11. oktobra koncertom uz dirigentsku palicu Riccarda Mutija, a uspiješnu sezonu završava sutra koncertom “Sad je drugačije” sa Zubinim Mehtom. Početak koncerta je u 20 sati.

 

Tekst je prenet sa portala tacno.net.

Click