Užičanke u borbi za vodu – novi dokumentarni film (VIDEO)

16. April 2024.
Novi BeFemov film „Užičanke u borbi za vodu“ donosi upečatljivu priču o upornim ženama koje su u svojoj mesnoj zajednici Bela zemlja dovele vodu.
Snima n
Foto: Snimak ekrana youtube kanala BeFem

Izvor: Mašina

Grupa žena koja je preuzela upljavljanje mesnom zajednicom Bela zemlja donela je žiteljima ovog mesta ne samo vodu, već i postavila temelje aktivnog života u ovoj lokalnoj zajednici, kažu iz Feminističkog kulturnog centar BeFem.

Da bi javnosti približili ovu priču ekipa BeFema je snimila dokumentarni film „Užičanke u borbi za vodu“. Kako kažu, ova inspirativna priča o zajedničkoj borbi i pobedi predstavlja primer snage ženske solidarnosti i dokazuje da se i sa skromnim resursima i velikom voljom mogu postići izuzetni rezultati.

„U filmu je prikazan put kojim su ove žene prošle, od inicijalne ideje formiranja komiteta do uspešnog završetka projekta. U filmu su istaknuti značaj saradnje, razumevanja i podrške u ovom ženskom timu, ali i inovativne metode i dugoročne ciljeve kojim su ove žene aktivirale svoju zajednicu“, navodi se u pratećem saopštenju.

 

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji. Podsetimo, nedavno smo pisali o dokumentarnom filmu „Aktivizam Romkinja“, koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan Roma. Ovaj film o svedočanstvima Tanje Grgić, Romkinje koja je preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama.

Oba filma su deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

 

Tekst je prenet sa portala Mašina.

Click