U Kraljevu počeo A.N.F.I teatar: Predstave, izložbe i crtanje murala do 15. oktobra

19. September 2020.
Sedmi festival alternativnog stvaralaštva mladih A.N.F.I. TEATAR, otvoren je u Kraljevu izložbom stripa ZELENBABA Vladimira Pajića u Kulturnom centru „Evergreen“. Ove godine festival će trajati nešto duže nego obično, do 15. oktobra, a tokom narednih mesec dana posetioci će moći da vide šest predstava, tri izložbe i po jednu promociju ilustracija i performans.
A.M.F.I (5)
Foto: Milica Šolajić Popović

“Biće menjanja lokacija, biće puno maski i nepozorišnih trenutaka, ali će pozorište pobediti!”, stoji na Fejsbuk najavi ovog događaja.

Otvaranju je, prema rečima Tijane Rosić iz udruženja građana GRUPA GRUPA, koja je organizator ovog festival, prisustvovalo svega 30-ak ljudi, ali je atmosfera, kaže, bila odlična, a utisci sjajni.

“Festival će se održati uz sve mere opreza koje zahteva novonastala situacija vezana za COVID19, tako da je sve organizovano u određenom rasporedu. Predstave su odvojene i ograničen je broj gledalaca, izložbe su takođe za ograničen broj ljudi, tako da je u tom smislu sve po pravilima. Što se tiče kulture, gotovo da nema potrebe pominjati koliko je kultura bitna, naročito sada kada je nije bilo nekoliko meseci. Mislim da je ovo pravo vreme da se ona vrati, u bilo kakvom obliku”, kaže Rosić.

Foto: Milica Šolajić Popović

Za večeras je zakazana promocija strip-satire Milana Doga, na platou iza knjižare Laguna od 20 časova, a sutra se igra prva predstava „Kiseonik“, po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Milije Mazaraka, u Čika Ljubinoj 2. Na istom mestu u petak se igra i predstava „Ostrvo“, po tekstu Meše Selimovića, a u subotu, 19. septembra predstava „Životinjska farma“, po tekstu Džordža Orvela, u režiji Patrika Lazića. Predstava „O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina?“ zakazana je za nedelju, 20. septembar, takođe u Čika Ljubinoj 2, dok će se u staroj Hali sportova igrati predstava „Urednik“, po tekstu Sare Radojković, a u režiji Vojkana Arsića.

Za sve predstave, osim za „Urednik“, broj posetilaca je, iz bezbednosnih razloga, ograničen na 60, a propusnice su podeljene ljudima koji su pomogli festival, zdravstvenim radnicima i volonterima Crvenog krsta, kažu organizatori festivala.

Milica Šolajić Popović će svoju izložbu fotografija predstaviti od 1. do 15. oktobra u KC „Evergreen“. Izložba „Priroda u pozitivu“, koja veliča prirodu i njene lepote, u organizacija „National Geographic“ i Delegacije Evropske unije u Srbiji, trajaće d 21. do 30. septembra u holu bioskopa „Kvart“.

Čitav festival posvećen je herojima borbe protiv COVID-a 19, i upravo zbog toga GRUPA GRUPA želi da tokom njegovog trajanja oslika mural u čast Voje Blagojevića, kako bi festival dobio idenditet po lokalnom heroju i legendi Kraljeva. Navode da se “čika Voja” oduvek zalagao za afirmisanje Kraljeva, a takvu misiju ima i ova grupa, koja želi da svojim radom mlade zadrži u ovom gradu i pruži im priliku da doprinesu svojoj zajednici kroz umetničko delovanje.

Udruženje građana GRUPA GRUPA postoji već 11 godina i aktivno se bavi pozorišnim stvaralaštvom u Kraljevu, tako što angažuju mlade stvaraoce iz ovog grada i okoline i stvaraju alternativne vidove pozorišne, likovne i muzičke umetnosti.

Click