Rade Šerbedžija: Povratak na beogradsku pozornicu nakon gotovo tri decenije

14. October 2019.
Kosmopolitski duh, a slovenska duša, „mutni lik” sa Balkana ili ruski mafijaš u holivudskim filmovima A produkcije, poeta i govornik sa neponovljivim izrazom. Širina talenta i duše Radeta Šerbedžije dozvoljava sve ove osobine u jednom čoveku, a beogradska publika je nestrpljiva da na njegov rever doda još jednu „počasnu zvezdu”.
Rade-Šerbedžija-Movem-Magaz
Rade Šerbedžija. Foto: Nebojša Babić

Piše Ivanka Rendulić

Razlog za to je uloga čuvenog profesora istorije Džordža u pozorišnom komadu po tekstu Edvarda Olbija „Ko se boji Virdžinije Vulf”, u kojoj ćemo ga (ponovo) gledati od jeseni. Ubrzo nakon što je devedesetih godina igrao ovu ulogu u jednom od beogradskih pozorišta, sa porodicom se odselio u Ameriku, gde je, korak po korak, izgradio uspešnu karijeru u Holivudu. Novi angažman u Beogradskom dramskom pozorištu predstavlja veliki povratak Šerbedžije u umetnički život srpske prestonice posle pauze duge 27 godina.

Čuveni komad „Ko se boji Virdžinije Vulf” igran je od svoje brodvejske premijere 1962. na brojnim pozornicama širom sveta, a zaplet komada je jednostavan. Tokom jedne večeri sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i njegova žena Marta, podstaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Nakon inicijalnog uspeha predstave, po uzoru na ovaj tekst snimljen je film u kojem glumi neponovljivi duo – Ričard Barton i ElizabetTejlor.

U najnovijoj domaćoj adaptaciji ove bezvremene priče igraju Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš i Milan Marić u alternacijama s Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, kao i Nika Ivančić u alternaciji s Rominom Tonković. Režiju potpisuje Lenka Udovički, a dramaturgiju Željka Udovičić Pleština.

Predstava je pretpremijerno prikazana na Brionima, u pozorištu Ulysses, koje su Šerbedžija i njegova supruga Lenka Udovički osnovali pre 19 godina i koje je njihova umetnička kuća svakog leta. Tokom jula ove godine tvrđava Minor na Malim Brionima orila se od uzvika „bravo” i gromoglasnih ovacija posle pretpremijerno odigranih predstava. Kritičari sa velikim poštovanjem i hvalospevima govore o čitavoj postavi i savremenom „čitanju” komada. Mi jedva čekamo da tu magiju doživimo i u Beogradu.

Tekst preneti iz Movem magazina

Click