Počinje nova sezona programa Booking Balkan: Srećko Horvat, Saša Savanović i Igor Štiks u KC Grad

25. February 2024.
Nova sezona programa Booking Balkan počinje u ponedeljak, 26. februara sa početkom u 18h u Kulturnom centru GRAD (na spratu) gostovanjem Saše Savanović, Srećka Horvata i Igora Štiksa, stoji u saopštenju.
Booking-Balkan_FINAL

Izvor: Saopštenje za javnost

Pored ostalog, biće reči o Sašinom novom romanu “Novo Sada”, objavljenom u izdanju Partizanske knjige, o Srećkovim knjigama, ali i o njihovom regionalnom zajedničkom životu. Razgovor moderira Igor Štiks.

Saša Savanović (1986) književnica je i politikološkinja, piše prozu, esejistiku i publicistiku. Objavila je dva romana — Deseti život (Kontrast, 2018) i Novo Sada (Partizanska knjiga 2022), kao i niz priča, eseja i kolumni u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Koautorka je više istraživačkih studija. U svom istraživačkom radu se bavi post-kapitalističkim ekonomskim paradigmama kao i savremenim transformacijama rada, države i državljanstva. Piše na srpskom i engleskom jeziku, a pojedini tekstovi su joj prevođeni na desetak jezika.

 

Saša Savanović. Foto: Juliane Liebert

Srećko Horvat (1983) je filozof i autor više od 10 knjiga, među kojima su “Posle Apokalipse”, “Radikalnost ljubavi” i “Poezija iz budućnosti”. Autor je brojnih tekstova u nekim od najeminentnijih svetskih medija, kao što su Gardijan, Njujork tajms, Njuzvik, Al Džazira i Špigl. Profilisan kao jedan od važnijih intelektualaca u Evropi, zajedno s Janisom Varufakisom osnovao je DiEM25 (Pokret za demokratizaciju Europe) i Progressive International, a nedavno je pokrenuo “Školu autonomije” na otoku Visu.

 

Srecko Horvat. Foto: Oliver Abraham

Igor Štiks je pisac i univerziteski profesor. Njegovi romani—Dvorac u Romagni (2000, nagrada Slavić), Elijahova stolica (2006, nagrade Kiklop i Gjalski), Rezalište (2017) i W (2019)—su prevedeni na petnaest jezika. Predstava Elijahova stolica, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio njegov prvi dramski tekst, Brašno u venama, a 2017. i njegovu dramu Zrenjanin. Londonski Bloomsbury objavio je monografiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship (2015), koju je potom objavila i zagrebačka Fraktura. Sa Srećkom Horvatom potpisuje knjigu Pravo na pobunu (Fraktura, 2010) i zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Štiks je i autor knjige pesama Povijest poplave (2008). Nedavno je objavio i dve studije The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures (s K. Stojakovićem, 2021) i Aktivistička estetika (2021). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umjetnosti i književnosti.

 

Booking Balkan program

Igor Štiks. Foto: Deni Kukura

bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin). Autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.

Knjige autora moći će da se kupe po promotivnoj ceni. Cena ulaznice je 300 rsd.

Click