Ovacije za „Intimnost“ na Dubrovačkim ljetnjim igrama

14. August 2020.
Sinoć je na 71. Dubrovačkim ljetnjim igrama, premijerno izvedena predstava „Intimnost“ reditelja Andreja Nosova i dramaturškinje Biljane Srbljanović, u produkciji Fondacije Hartefakt (četvrtak, 13. Avgust 2020). Za komad o intimnosti u doba pandemije vladalo je veliko interesovanje, a dugi aplauzi ispratili su glumački par Jelenu Graovac i Leona Lučeva sa scene u Lazaretima.
Intimnost0058
Foto: Arhiva Dubrovačkih Ljetnjih igara

U posebno intimnoj atmosferi, sinoć se odigrala “karantinska” sedeljka između publike i dvoje glumaca, na kojoj su sve priče bile zajedničke. Kroz scensko preispitivanje o distanci, disciplini (samo)izolaciji, privatnosti i strahovima, publika je postala deo intime glavnih aktera, a pozorište najvažnije mesto razmene misli i osećanja.

Više nego simbolična tematika za jedinstvenu scenu u dubrovačkim Lazaretima koji su jedina potpuno sačuvana karantinska građevina na evropskom delu Mediterana, pod zaštitom UNESCO- a.

Foto: Arhiva Dubrovačkih Ljetnjih igara

 

Predstava je nastala kao deo „Future Epics“ projekta, koji je podržala Kreativna Evropa i na kome zajedno sa Dubrovačkim Ljetnjim igrama i dva evropska partnera, Hartefakt uspešno sarađuje već dve godine.

Foto: Arhiva Dubrovačkih Ljetnjih igara

„Iako smo u početku imali drugačije planove, korona nas je primorala da od njih odustanemo, ali i da donesemo jednu važnu odluku, a to je da uđemo u produkciju ovog komada. Shvatili smo da bismo odustajanjem od „Intimnosti“ i nepronalaženjem načina da se ona desi, odustali od pozorišta“, kaže Andrej Nosov, autor predstave.

Za predstavu „Intimnost“, scenski kostim i dizajn uradila je Selena Orb, za kompoziciju je zadužen Draško Adžić. Asistent dramaturškinje je Ognjen Aksentijević, dok su za izvršnu produkciju odgovorne Selena Pleskonjić i Aleksandra Lozanović.

Partneri na projektu „Future Epics“ će se na Dubrovačkim ljetnjim igrama predstavljati plesnom predstavom „Zagrljaj“ koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke-a, zakazanom za 17. avgust u Lazaretima i Držićevim komadom „Grižule“, u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koji će se 20. avgusta igrati u parku Gradac. Kako kažu iz Hartefakta, nakon premijere, predstave nastale u okviru projekta treba da budu izvedene u Švedskoj tokom novembra.

Click