Otvorena izložba fotografija „Počeci, BIGZ“ autora Jakova Simovića (FOTO)

24. December 2023.
U subotu 24. decembra, u prostorijama zgrade „Jugošpeda“, otvorena je izložba fotografija „Počeci, BIGZ“ autora Jakova Simovića, kojom je simbolično obeležio deset godina karijere.
Počeci, BIGZ phc. Mitar Mitrović.
Izložba fotografija „Počeci, BIGZ“ autora Jakova Simovića. Foto: Mitar Mitrović

Izvor: Saopštenje za javnost

„Prostor ovog starog zdanja je bio zvučno i vizuelno uređen tako da postavka fotografija na što bolji način prenese duh umetničke scene BIGZ-a“, stoji u saopštenju za javnost.

Autor je istakao da se za „Jugošped“ kao lokaciju izložbe odlučio upravo zbog svog specifičnog unutrašnjeg enterijera, ali i simbolike, kako se zgrada BIGZ-a nalazi tačno preko puta. Od nekoliko hiljada fotografija, nastalih za vreme njegovog boravka u BIGZ-a, autor se odličio za 150, koliko je bilo izloženo.

„Pored fotografija, priču o BIGZ-u, njegovim ljudima, umetnosti koja je u njemu stvarana, ali i lepoti i autentičnosti zgrade, koju je  projektovao čuveni beogradski arhitekta Dragiša Brašovan, vrlo efektno preneli su i video materijali snimani u samom BIGZ-u, a projektovani po hodnicima „Jugošpeda“, napisano je u saopštenju.

 

Autor izložbe fotografija „Počeci, BIGZ“ Jakov Simović. Foto: Mitar Mitrović

Na samom otvaranju, autor se zahvalio svima koji su došli na izložbu i rekao da se nada da je ovom izložbom uspeo da svima prenese energiju BIGZ-a, ali i da je značajna ideja iza same izložbe i njenog naslova povratak počecima i bezrezervnoj iskrenosti u stvaranju, na koju je želeo da podseti sebe. Veče je završeno kratkim nastupom grupe „Čistilište“ u „Sala Maloj“ Ivana Petrović.

„Otvaranju su prisustvovali mnogi umetnici i umetnice kojima je ova izložba i lično jako puno značila, ali i mnogi koji su u BIGZ zalutali nekim drugim povodom, a postali zaljubljenici u energiju šestog i sedmog sprata“, između ostalog stoji u saopštenju.

 

Izložba fotografija „Počeci, BIGZ“ autora Jakova Simovića. Foto: Mitar Mitrović

Kako najavljuje autor izložbe Jakov Simović, priča o BIGZ-u, njegovim ljudima, prostoru i muzici,  nastavlja da živi i kroz dokumentarni film koji je u pripremi, a koji će publika moći da pogleda već sledeće godine.

Izložba „Počeci, BIGZ“ traje do 29. decembra, a zainteresovani će moći da je pogledaju radnim danima u periodu od  17h do 22h u „Sala Maloj“ Ivana Petrovića u zgradi „Jugošpeda“. Izložba će biti zatvorena nastupom Hornsman Kojota i saund sistema.

Click