Kulturni štab – Transjugoslavija danas funkcionira u generaciji Senide i Bake Praseta (VIDEO)

27. March 2024.
Zašto smo još uvijek s pravom nostalgični za Jugoslavijom? Čega se sjećamo iz vremena najuspješnije državne inkarnacije Južnih Slavena u povijesti ovih prostora, čime je danas obilježen diskurs pripovijedanja o jugoslavenskom socijalizmu u književnosti, na filmu i umjetnosti, te kakva je danas reprezentacija socijalizma u javnom prostoru?
VIDA h
Foto: Snimak ekrana youtube kanala VIDA

Izvor: VIDA

Što je dulje pokopana to se više istražuje i otkriva Jugoslavenska socijalistička civilizacija. Bratstvo i jedinstvo, samoupravljanje, silna industrija, progresivna kulturna scena fascinantna arhitektura, Pokret nesvrstanih, rispekt Amerikanaca i Rusa zavist Mao Cetung.

Socijalistička Jugoslavija je antička Grčka svih njenih naroda i narodnosti. Ona je zlatno klasično doba njihove modernosti, skok iz zaostalosti u budućnost. Na Sutjesci su njeni Termopili, Dedijer je Homer, Krleža-Aristotel, Atena je Nada Dinić. Njenu Odisaj je maršal Tito, ujedno Periklo, Aleksandar Makedonski i Zeus Jugoslavije.

Herojska i čarobna pod ruševinama antifašističkih spomenika leži mitska država naše modernosti. Zbog toga joj se neprestajemo vraćati.

U emisiji Kulturni štab Katarina Luketić, književna kritičarka i urednica i Jurica Pavičić, književnik i filmski kritičar su sa domaćinima Antonelom Marušić i Lujom Parežanin razgovarali o jugonostalgiji.

Celu emisiju pogledajte u nastavku.

 

Click