Donacijama prikupljeno 439.000 dinara za Alternativni kulturni centar Kosjerić, otvaranje odloženo zbog pandemije

20. January 2021.
Organizacija K-town group iz Kosjerića prikupila je 439.000 dinara za uređenje Alternativnog kulturnog centra u ovom gradu. Novac je skupljen preko organizacije Catalyst (donacije.rs), a inicijalni cilj bio je da se obezbedi 300.000 za ove namene.
1603196979209127 (1)
Foto: MRCN

Privučeni dobrim iskustvom sa crowdfunding-om, prijavili su organizaciju na jednu od najvećih svetskih donatorskih platformi GlobalGiving, gde su pored velikog broja organizacija iz celog sveta prošli selekciju i dobili priliku da prezentuju projekat svetskoj crowdfunding zajednici, kaže Janko Belić iz organizacije K-town group.

“Posle mesec dana kampanje, prikupljena su određena sredstva i ljudi sa platforme su pozvali našu organizaciju da bude stalni partner, što znači da ćemo moći svaki sledeći projekat da postavimo na GlobalGiving platformu i da bez vremenskog ograničenja radimo kampanju za prikupljanje sredstava što će značajno olakšati rad i omogućiti da prezentujemo aktivnosti najširoj svetskoj zajednici, koja će imati priliku da u bilo kom momentu pomogne naš rad pomoću par klikova na računaru ili telefonu”, kaže Belić.

Projekat je, u međuvremenu, prošao na još dva konkursa.

Foto: K-town group Kosjerić

“Prvi je konkurs opštine Kosjerić za udruženja, kojim ćemo rešiti pitanje zamene preostala četiri prozora na objektu i nabavku 40-ak rasklopivih stolica za prostor. A drugi je konkurs tima za socijalno uključivanje i suzbijanje siromaštva u saradnji sa GIZ-om za dobijanje tehničke opreme i zaštitne opreme za COVID19 (rukavice, maske, dezinfekciona sredstva) pomoću kog ćemo rešiti pitanja osnovne tehničke osposobljenosti prostora i zaštite za sve posetioce i korisnike tokom trajanja pandemije”, ističe Belić.

Kako se pandemija COVID-19 virusa odužila , ali i zbog neplaniranih dodatnih radova, zvanično otvaranje Alternativnog kulturnog centra (AKC) je pomereno, jer kako kažu, nisu želeli da dovode nikoga u rizik od potencijalnog širenja zaraze.

Foto: K-town group Kosjerić

“Po završetku radova i dobijanju zaštitne opreme, organizovaćemo otvaranje u skladu sa predloženim merama, a potom organizovati i tri startne radionice (fotografije, murala i žongliranja) za zainteresovane sugrađane”, rekao je Belić.

U prostoru AKC-a, a na inicijativu udruženja StartHub, i uz podršku AMK Džiponje i udruženja K-Town Group, organizovano je prikupljanje pomoći (u vidu slatkiša, igračaka, školskog pribora itd.) za novogodišnje paketiće za decu iz socijalno ugroženih porodica iz okružnih sela opštine Kosjerić. Inicijalni plan bio je da se donira oko 50 paketića, međutim usled velikog odziva zajednice, prikupljen je sadržaj za oko 150 paketića, što je omogućilo inicijativi da za ove novogodišnje praznike usreći još veći broj dece.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Foto: K-town group Kosjerić
Click