Deaf U

10. November 2020.
Nova Netflks dokumentarna serija “Deaf U” prati grupu studenata koji pohađaju Univerzitet Gallaudet, privatni koledž za obrazovanje gluvih i nagluvih, u Vašingtinu.
image001-(2)

Medju izvršnim producentima je gluvi aktivista i glumac Nile DiMarco koji je za cilj imao da nam gluve ljude prikaže kao ljude iz svih društvenih slojeva. I uspeo je.

Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo realizuje kampanju Srbija bez barijera u okviru Nacionalnog dana davanja. U okviru kampanje do sada su prikupljena sredstava kojima će se nabaviti oprema koja će omogućiti da bazen u Šapcu bude pristupačan i za osobe sa invaliditetom, kao i sredstva naophodna za Nacionalni centar za prevođenje za gluve osobe. Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj

Kroz 8 epizoda prve sezone gledaoci imaju priliku da dožive nefiltriran pogled u zajednicu gluvih i njihovu kulturu. Poput drugih dokumentrnih serija i ova je sa fokusom na lične priče studenata. Jedna od priča tiče se dva studneta, mladih muškaraca, delimično oštećenog sluha, koji komentarišu situacije u kojima su se našli kako u svetu sluha, gde se smatraju invalidima, tako i u svetu gluvih, gde se ponekad smatra da nisu dovoljno gluvi.

Rijaliti strana serije jednako je prepoznatljiva poput dokumentarne, jer gluve zajednice su male, izolovane grupe i tračevi ih svakodnevno zanimaju.

Svi oni su u potrazi za odgovorima na pitanja ko je sa kim intiman, koji student sa fakulteta je imao nesrećno detinjstvo, ko je gej… i to definitivno zabavlja gledaoce, medjutim ne smemo zanemariti da ovakav pristup predstavlja ozbiljan korak napred u predstavljanju gluvoće i invalidnosti kroz jedan medij u usponu, dostupan širem auditorijumu, kao što je Netflix.

Click