ADLIGAT VEST: Austrijski umetnik i filantrop izlaže svoja dela u Adligatu

23. May 2024.
U Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat otvorena je izložba umetničkih radova „Glasovi Marakeša“ austrijskog umetnika, filantropa, novinara i izdavača Herberta Štarmulera (1957).
K1600_IMG_6643
Herberta Štarmulera: Foto: ADLIGAT

Izvor: Saopštenje ADLIGAT

Radi se o hibridnim umetničkim delima, fotografisanim detaljima sa ulicama Marakeša uobličenim slikarskim tehnikama, po motivima romana „Glasovi Marakeša“ Nobelovca Elijasa Kanetija. Izložba će biti otvorena do 6. jula, a na svečanom otvaranju Herbert Štarmuler je izjavio: „Prvi put sam van Austrije izložio ovu postavku sad u Beogradu, zahvalan Adligatu za sve što radi u kulturi. Tek posle Beograda, uslediće svetska turneja“.

 

K1600_1_Begegnung_mit_Kamelen
K1600_7_Besuch_in_der_Mellah
K1600_9_Erzähler_und_Schreiber
K1600_10_Die_Brotwahl
K1600_11_Die_Verleumdung

FOTO GALERIJA: ADLIGAT 

Herbert Štarmuler fotografiše poruke urbanih sredina, menja ih, preslikava, dešifruje, objašnjava i preuveličava znakove skinute sa ulice. Marakeš, Pariz, Beč – svaki grad ima drugačiji rukopis. Herbert nam pokazuje skriveni jezik grada. Znakove pored kojih nemarno prolazimo. Javni prostor se dešifruje kroz prikaz detalja, fokusiranjem na vrlo specifične elemente slojeva slike. Metoda je fokusiranje. Celina postaje vidljiva iz detalja. Pojavljuju se preovlađujuće, dominantne boje, potezi, materijali. Prikazane su godine, često decenije. To su pogledi iz gradskih dubina, iz kojih se osećanja mogu doživeti, ponovo proživeti. Grad neprestano rađa eksperimentalna polja umetnosti, gomilajući vesti o ljudskim radostima, aktivnostima, tenzijama i protestima, oblikujući ih u ‘art brut’ savremenike.

 

K1600_20230902_203458
K1600_ADLIGAT - 21.11 (31)
K1600_IMG_6657

FOTO GALERIJA: ADLIGAT 

Herbert Štarmuler je organizovao mnoštvo humanitarnih projekata u Africi, a u Srbiji je poznat kao najveći donator knjiga u istoriji našeg naroda – sakupio je i poklonio čak 70.000 knjiga koje je u više navrata slao Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Herbert je sakupljao publikacije širom Austrije da bi zatim šleperima bile otpremane za Beograd. Njegove knjige čine značajan deo kolekcije beogradskog Muzeja knjige i putovanja, ali su završile i u više od stotinu školskih, seoskih i bolničkih biblioteka širom Srbije i Balkana. Za svoje zasluge dobio je Povelju zahvalnosti Adligata koja mu je uručena na Skupštini Udruženja u SANU, a nosilac je i odličja Srpskog filantropskog foruma „za iskazano dobročinstvo, za darove koji su obeležili moderno darivanje u Srbiji, za nesebičnu podršku kulturi u teškim vremenima“ koju je dobio za Nacionalni dan davanja 2022. godine.

Click