Otvorena interna istraga o učešću EBRD u finansiranju spalionice u Vinči

19. August 2020.
Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je pred Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) postupak za procenu odgovornosti ove banke za finansiranje štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči.
ANA BRNABIC OBISLA RADOVE NA IZGRADNJI DEPONIJE U VINCI
Premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije Beo Čista Energija Filip Til (Philippe Thiel) i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u obilasku radova na izgradnji deponije u Vinči. Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Kako se navodi u današnjem saopštenju inicijative, radi se o internom mehanizmu koji omogućava da se zahteva odgovornost banke za učešće u finansiranju projekata koji mogu imati negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu.

“Podećamo da su nakon žalbi i intervencija Inicijative Ne davimo Beograd, Evropska komisija (EK) i Evropska investiciona banka (EIB), već odbile da podrže ovaj projekat”, piše u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je navela da ih je EBRD-a obavestila da su usvojili njihovu žalbu, i pokrenula unutrašnju istragu u okviru projektnog žalbenog mehanizma (PCM) koji daje mogućnost provere odgovornosti EBRD-a za finansiranje projekata štetnih po lokalno stanovništvo i životnu okolinu.

“Podsetimo, Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela još dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči”, kažu iz Ne davimo Beograd.

Sa druge strane Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile su da podrže ovaj projekat.

“Spalionica u Vinči, kao što navode EK i EIB, sprečava Srbiju u postizanju ciljeva zaštite životne sredine, recikliranju i kružnoj ekonomiji kao dela procesa pridruživanja Evrospkoj uniji”, podseća se u saopštenju.

Incijativa je navela da je ovaj projekat u suprotnosti sa brojnim evropskim direktivama o upravljanju otpadom, kao i da neće ispuniti predvidjene standardne Evropske unije u pogledu zaštite životne sredine, te će doprineti daljem zagadjenju vazduha sa izuzetno kancerogenim materijalima.

“Spalionica u Vinči će gradjane i gradjanke Beograda u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra za spaljivanje otpada, bez mogućnosti da se on ponovno upotrebi”, kazali su iz inicijative.

Click