Njujork Tajms o posledicama zagađenja vazduha po građane Srbije

28. March 2020.
Beograd se još jednom našao prvi na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu, a koliko je ovo ozbiljan problem govori i činjenica da su vest o jučerašnjem zagađenju preneli svetski mediji poput Rojtersa i Njujork Tajmsa koji pišu o posledicama zagađenja po zdravlje građana Srbije. Za to vreme, Ministarstvo za zaštitu životne sredine još jednom je pozvalo Beograđane da sačekaju da se promene meteorološki uslovi, kako bi zagađenje prošlo.
arh_UWa7J_Beta-j62qhrllem-1280x831
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/Arhiva

Inicijativa Ne davimo Beograd do sada je mnogo puta ukazivala na to da se problem ekstremnog zagađenja vazduha neće rešiti sam od sebe i da su neophodne konkretne mere kako bismo mogli da očekujemo bolje stanje. U Beogradu je vazduh opasan po zdravlje preko 130 dana godišnje.

Procene pulmologa kažu da oko milion građana i građanki Srbije boluje od respiratornih problema i da je za sve njih problem zagađenja vazduha posebno značajan. Ovo je dodatno bitno u doba korona virusa koji upravo napada respiratorne organe. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da, zbog posledica opasnog vazduha, u Srbiji godišnje prevremeno umre skoro 7 hiljada ljudi.

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja. Nakon što se Vlada oglušila na naše predloge, organizovali smo nekoliko protesta, a peticiju kojom se ove mere zahtevaju potpisalo je preko 15 hiljada građana.

One podrazumevaju prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore eneregije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada i smanjenje individualnih ložišta, bolja kontrolu industrijskih zagađivača, radikalno poboljšanje javnog transporta i afirmaciju održivih vidova transporta. Posebno je bitno istaći da mere predviđaju odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionice u Vinči, ali i u drugim mestima u Srbiji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na vodećim mestima nadležnih intitucija za zagađenje vazduha duže od 12 godina. Prošlo je i više nego dovoljno vremena da bi videli da vlast nema nameru da se ovim problemom ozbiljno bavi. Zbog toga je Građanski front, aoscijacija lokalnih političkih pokreta, čiji je član i inicijativa Ne davimo Beograd, podneo u januaru ove godine i dve krivične prijave protiv ministra Trivana zbog nepreduzimanja mera za unapređenje kvaliteta opasnog vazduha, kao i zbog umanjivanja značaja ovog problema.

Link ka tekstu Njujork tajmsa:
https://www.nytimes.com/reuters/2020/03/27/world/27reuters-health-coronavirus-serbia-pollution.html

Link ka merama inicijative Ne davimo Beograd: https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Click