Globalno se reciklira manje od 10 odsto plastike

24. February 2022.
Oko 9 odsto plastike na celom svetu se reciklira, podaci su OEBS-a koji poziva na "koordinisana i globalna rešenja problema" pred potpisivanje očekivanog međunarodnog sporazuma o plastici.
antoine-giret-7_TSzqJms4w-unsplash
Foto: Antoine GIRET / Unsplash

Novi izveštaj OEBS-a pokazuje i da je u 2019. upotrebljeno više od 460 miliona metričkih tona plastike, što je duplo više nego 2000.

“Utvrdili smo da je samo 9 odsto plastike na kraju reciklirano, oko 19 odsto se spaljuje, a skoro 50 odsto odlazi na sanitarne deponije. Preostalih 22 odsto se baca u kontejnere, spaljuje na otvorenom ili se baca u prirodu“, piše u izveštaju o globalnoj upotrebi plastike.

Pandemija kovida smanjila je globalnu upotrebu plastike za oko 2,2 odsto u 2020, ali se predviđa da će ona ponovo porasti.

“Usled globalnog zagrevanja i zagađenja, ključno je da države reaguju koordinisano i globalno“, kaže generalni sekrear OEBS-a Matijas Kornman.

OEBS je predložio nekoliko rešenja, uključujući i razvoj tržišta za recikliranu plastiku, koje je trenutno samo 6 odsto od ukupnog tržita, jer je reciklirana plastika skuplja.

Takođe se poziva da se smanji upotreba plastike i da se uloži novac u tretiranje otpada – oko 28 miliona evra godišnje za zemlje u razvoju.

Izveštaj OEBS-a objavljen je pred početak Skupštine UN o životnoj sredini, koji je planiran za 28. februar u Najrobiju.

Izvor: AFP.

Članak je prenet sa portala Glas Amerike.

Click