Ženska trka 2021

9. September 2021.
Na Adi Ciganliji ćemo 02. oktobra 2021. organizovati još jedan "najlepši" događaj u gradu – Žensku trku. To je i manifestaciona i elitna atletska trka oko jezera, posvećena isključivo pripadnicama lepšeg pola.
maxresdefault

Uz lepu učesničku majicu, posle pretrčanih (ili prepešačenih) 7,7  km – sve učesnice dobijaju medalju, učesnički broj sa čipom, okrepu i posebne poklone sponzora. Za sve učesnice i goste pripremamo i muzički program sa i nagradno izvlačenje posebnih poklona.

U okviru sportskog programa, sama trka ima međunarodni karakter, a prve tri takmičarke dobijaju novčane nagrade.

Ženska trka je, inače, jedini masovni, ne samo sportski događaj u našem gradu, posvećen isključivo pripadnicama ženskog pola.

Kao na svim drugim događajima, koje Beogradski maraton tradicionalno organizuje, i na Ženskoj trci ćemo sprovoditi promotivne i konkretne aktivnosti iz domena društveno odgovornog poslovanja, kao i bliske  komunikacije sa lokalnom društvenom zajednicom.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti promociji značaja bavljenja fizičkom aktivnošću, posebno trcanja i hodanja, za zdravlje ženske populacije, kao primarne prevencije (po zvaničnim stavovima Svetske zdravstvene organizacije) u borbi protiv mnogih zaraznih i nezaraznih bolesti od kojih oboljeva i umire veliki broj stanovnika širom sveta. Fizička neaktivnost je četvrti uzrok smrtnosti svetske populacije, takodje po nalazima SZO. Veliku podršku u ovim aktivnostima pruža nam Medicinski tim Beogradskog maratona sastavljen od vrhunskih stručnjaka iz različitih specijalnosti medicine.

Uvek aktuelna i važna tema je i promocija značaja zaštite zivotne sredine. U ovoj oblasti smo pripremili brojne i konkretne aktivnosti, koje za cilj imaju da ukažu na to da malim primerima dobre prakse, svi zajedno, mozemo da učinimo mnogo, u sopstvenom okruženju, za poboljšanje uslova u kojima živimo i da tako pomognemo u stvaranju zdravije sredine za buduće generacije.  Ženska trka će biti Eko frendli događaj – kao ni jedan sličan do sada u okruženju.

Izuzetno značajna tema, kojoj decenijama posvećujemo posebnu pažnju i gradimo odnose sa mnogim strukovnim organizacijama i pojedincima, je pomoć, podrška i solidarnost sa osobama sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u naše događaje i aktivnosti, sa željom da im omogućimo lakši, kvalitetniji i jednostavniji svakodnevni život sa što manje barijera. Beogradski maraton je dobitnik najznačajnijeg svetskog priznanja u oblasti društveno odgovornog poslovanja i sistemskog uključivanja različitih kategorija stanovništva u trkački pokret, a posebno osoba sa invaliditetom. Nagradu “AIMS Social Award” (Maratonski oskar), Beogradskom maratonu je, 2018. godine, uručilo Svetsko udruženje maratona i uličnih trka na posebno organizovanoj svečanosti u Atini, kolevci maratona i olimpizma.

Ovde možete pogledati fotografije sa prethodnog izdanja Ženske trke: Fotografije.

Ovde možete videti i video highlight sa prethodnog izdanja: Video.

Click