Vršak leda počeo se topiti

7. January 2023.
Govor Jasne Vojnić, predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, na Božićnjem prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj.
portret-sajt
Jasna Vojnić. Foto: Nada Sudarević/NIU Hrvatska riječ

Uvaženi domaćini, cijenjeni gospodine Pupovac, uvaženi gospodine Plenkoviću sa svojim ministrima – Obuljen, Malenica i Grlić Radman i potpredsjednicom vlade RH gospođom Šimpraga, uvaženi ministri u vladi Republike Srbije – gospodine Dačiću, ministre Žigmanov, ministrice Miščević, Vaša svetosti Porfirije i svi vi nazočni gosti. Zapravo domaćini. Ili, ipak gosti? Tko je danas ovdje domaćin, a tko će biti gost? Hrvati iz Srbije u svojoj matičnoj ili Srbi iz Hrvatske u svojoj domicilnoj državi?

Ovo pitanje na pomolu je da bude riješeno. Na pomolu je da nijedna od naših zajednica ne bude ni svoja na tvome, ni tvoja na svome. Da obje naše zajednice budu integralni dio društva u kojemu žive, da obje naše zajednice budu ravnopravan dio vlasti, adekvatan dio proračuna ili postotka uposlenih, objekti proaktivnih politika i oni koji će biti spojnica i sol dvaju nam država. Na pomolu je da i Hrvati u Srbiji dobiju školski centar i budu uključeni na svim razinama vlasti.

Raduje nas danas vidjeti ovdje najviše predstavnike vlasti Republike Hrvatske na pravoslavni Badnji dan. Raduje nas kada vidimo da se s uvažavanjem ophodi prema onima koje mi vrlo dobro razumijemo i još više nas raduje sada kada i mi znamo kako je to imati ministra u vladi svoje vlastite države.

Vršak leda danas počeo se topiti. No cijeli greben, još uvijek je pred nama. Vjerujemo da bi riješeno pitanje nestalih povratilo mir u naše obitelji, da bi osude govora mržnje od strane svih nas unijele sigurnost u naše domove, da bi se rješavanjem otvorenih pitanja zadobili zadovoljni i lojalni građani naših država. Vjerujemo da je zajedničko okupljanje oko božićnih jaslica upravo ono što nam je sada svima potrebno. Budimo ustrajni u tome. Neće biti lako sve rane zacijeliti i sve naše želje ostvariti, no jedino oko jaslica okupljeni možemo ovo zajedno izgurati do kraja.

Mir. Susret u malenoj štalici. Božić je. Tvoj ili moj? Zapravo je svejedno jer više nitko u njemu nije gost. Neka se i maleni Isus tako osjeća u svim našim srcima, naumima, planovima i budućim nam susretima. Sretan nam Božić. Hristor se rodi!

Click