Uspešno izveden drugi AFA Development Forum okupio predstavnike vlade, korporacija, profesore i studente

17. April 2022.
Organizacija AFA (All for All), u saradnji sa kompanijom Huawei Technologies i podršku drugih kompanija i korporativnih partnera održala je drugi AFA Talent Development Forum, u četvrtak, 14. aprila. Forum je okupio za samu temu relevantne aktere u društvu, predstavnike kompanija, države i akademske zajednice, koji su zajedno razgovarali o najvažnijoj temi današnjosti i budućnosti – razvoju talenata i podeli odgovornosti između obrazovnog i poslovnog sektora za pomenuti razvoj.
DD215756

Forum su otvorili državni sektretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević i predsednica AFA korporativnog borda Diana Gligorijević. Živimo u vremenu kada više nije doboljno završiti srednju školu i reći “našao sam posao i radiću sada to što sam naučio”, već moramo svi kontinuirano investirati u celoživotno učenje i biti svesni toga da je jednostavno izazov savremenog života i modernog digitalnog doba taj da moramo kontinuirano ulagati u sebe, istakao je u svom govoru državni sekretar Dobrijević.

Kompanija Huawei usmerena je na unapređenje digitalnih veština mladih i njihovo podsticanje da prepoznaju strast prema nauci i budu spremni da je istražuju. Uspešno sarađujemo sa tehničkim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku i kroz razne programe kao što su Seeds for the Future, Women in tech, 1.000 dreams i slično, dajemo svoj doprinos u rešavanju ovog pitanja. Izuzetno smo ponosni na to što je organizacija AFA prepoznala našu posvećenost u ovoj oblasti i dodelila nam nagradu za Najbolji primer partnerstva kompanije i fakulteta, istakla je Jovana Tadić, PR menadžerka u kompaniji Huawei Technologies.

Tema događaja, „Kreiranje i razvoj talenata – odgovornost obrazovnog ili poslovnog sektora?“, obrađivana je za centralnim okruglim stolom Foruma. Svoje uvide ponudeili su renomrani stručnjaci poput profesora Dragana Lončara, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta, Gabrijele Grujić Garić, pomoćnice ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Mirjane Kovačević, rukovoditeljke Centra za edukaciju i direktorke Poslovne akademije Privredne komore Srbije, i Nade Tubić, Channel Manager for EBG kompanije Huawei Technologies.

O kreiranju talenata u doba brzih promena razgovaralo se i u okviru panel diskusije: “Kreiramo li talente prema trenutnim ili budućim potrebama privrede?”, u kome su učestvovali profesor Aleksandar Nešković, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta, Dragana Bećić, zamenica direktora za PR Kancelarije za IT, Zorica Grba, Senior Delivery Manager iz Huawei Technologies, i Ninoslava Petrović, direktorka za HR operacije i analitiku iz kompanije Yettel.

Ono što je donelo dodatnu vrednost Forumu jeste činjenica da je dijalog obuhvatio široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu (govornici iz kompanija Huawei Technologies, AIK banka, Mozzart, Unicredit banka, Poslovi Infostud, Coca Cola Hellenic, Addiko banka, Privredna komora Srbije, itd.), perspektivu države (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) i perspektivu akademske zajednice (Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Računarski fakultet, Fakultet za medije i komunikacije). Pored navedenih, priliku da direktno učestvuju na panelima i podele svoje stavove i mišljenja imali su i daroviti studenti iz Srbije.

Snimak celog Foruma je moguće pogledati na Youtube kanalu AFA – All for All, konkretno na linku: https://www.youtube.com/watch?v=gMaeHoRQ6D4 AFA poziva sve predstavnike privrede, akademske zajednice, države, predstavnike diplomatske zajednice, i studente, koji su zainteresovani da zajedno sa AFA rade na temi razvoja talenata da pišu na: office@afa.co.rs

AFA je globalna zajednica eksperata i biznis lidera iz različitih oblasti  predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja. Omogućavanjem podjednakog uključivanja žena u kreiranje nove digitalne civilizacije, AFA osnažuje novu generaciju inovatora koja doprinosi stvaranju inkluzivnog i samoodrživog društva i dobrobiti čovečanstva.

Click